Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 16:22:56

Чернігівський історик видав унікальну книгу про Мазепу та шведів

26.07.2017   10:13Агенцiя

Видавничий дім "Києво-могилянська академія" видав друком історичну монографію Сергія Павленка "Військо Карла ХІІ на півночі України".

У книзі розповідається про маловідомі сторінки історії походу війська Карла ХІІ у 1708–1709 рр. на терени України, його бої з армією Петра І, союз шведського короля із мазепинцями.

Уперше на основі великої джерельної бази детально оповідається про місця розквартирування каролінців, їхні проблеми під час зимівлі в Гетьманщині, висвітлено події, які передували поразці шведів у Полтавській битві.

Видання інформує також про топонімічні наслідки проходження скандинавів Чернігово-Сіверщиною та їх перебування у полоні на цих землях.

У книзі читачі знайдуть відповіді на багато історичних та побутових питань, дізнаються "скільки возів золота взяв із собою у похід І.Мазепа, вирушаючи до Гірок? Чому Чернігівський полк не пробився до мазепинців? Де шведи дістали 7000 тонн м’яса для прожиття? Чи писав Мазепа покаянного листа Петру І після спалення Батурина?" та багато інших.

Також у монографії можна дізнатися де знаходяться шведські могили та як склалося життя нащадків полонених шведів на Чернігівщині.

Книгу можна придбати у видавничому домі.

Ціна монографії - 260 гривень.

- Нарешті з'явилася на світ моя очікувана «дитинка», - прокоментував важливу подію письменник. Він зізнався, що планувалося віддрукувати тираж раніше, але з об'єктивних причин дата дещо змістилася.

Символічно, що тираж був видрукуваний в день 330-річчя з часу обрання Івана Мазепи гетьманом.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.