Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:44:52

Театр "Дивосад" готується до прем’єри музичної казки для дорослих

21.02.2017   14:18Агенцiя

Музичну виставу «Про Федота-стрільця» готують актори чернігівського Театру реабілітації «Дивосад» – театру особливого й навіть унікального, що існує в Чернігові вже понад 10 років на базі обласної благодійної організації «АРАТТА».

Свої таланти тут розкривають люди з вадами фізичного чи розумового розвитку. Можливостей для самореалізації у нашому суспільстві у них, на жаль, обмаль. А під дахом «Дивосаду» вони знаходять друзів і шанувальників, натхненно працюють і готують вистави, які нікого не залишають байдужими. Переконатися в цьому можна на генеральній репетиції вистави «Про Федота-стрільця», що відбудеться 26  лютого в 15.00  в будинку культури в мікрорайоні Шерстянка (ККЗ «Палац культури, художньої творчості дітей, юнацтва та молоді»). Запрошуємо представників ЗМІ!

- Нести світло й радість у цей світ – завдання не лише тих людей, яких ми називаємо здоровими, - розповідає художній керівник «Дивосаду» Ірина Пісня. – Так само це може робити людина, яка має особливі потреби. Гадаю, з цим завданням нам теж вдається впоратися! Коли наші актори виходять на сцену, то забувають про свої вади. Ще одна їхня особливість - вони зберігають свою особистість, навіть коли грають певну роль. Цим можуть похвалитися тільки справжні професіонали. Нам би створити свій репертуарний театр! Це наша заповітна мрія. Адже вистави «Дивосаду» живуть загалом не довго, кожну показуємо всього-на-всього разів десять.

Ще одна мрія колективу – знову побувати на фестивалі «Прекрасних театрів» у Польщі. «Дивосад», до речі, залишається єдиним особливим театром, що представляє на ньому Україну. І неодноразово привозив до Чернігова Гран-прі, зокрема, за виставу «Маленький принц». А минулого року наші особливі актори показали на фестивалі виставу «Попелюшка», яка здобула приз у номінації «За найкращу інтерпретацію». Актори сподіваються, що знайдуться меценати, які допоможуть колективу виступити в Польщі. Торік їм дуже допомогла міська влада. Гроші потрібні для оплати за транспорті послуги, адже приймаюча сторона забезпечує учасників фестивалю харчуванням та проживанням. На фестиваль «Прекрасних театрів» наш «Дивосад» хоче повезти виставу в народному стилі «Ніч на Івана Купала».

Зазначимо, що за роки існування цей колектив брався за твори братів Грімм, Клайва Льюіса, Екзюпері, Льюіса Керрола, Бродського, Шекспіра, Гоголя, Старицького. І це далеко не увесь перелік! Він виконує дуже важливу роль не тільки для самих акторів, які за допомогою театру проходять соціальну реабілітацію, а й для глядачів. «Наші глядачі зцілюються душею! – переконана художній керівник «Дивосаду» Ірина Пісня. – В кожному містечку має бути такий соціальний театр, адже він виконує дуже важливу місію. Нещодавно ми їздили до Ніжина, де виступали в дитячому будинку-інтернаті, там нас завжди дуже вдячно й гостинно приймають. Ці дітки на інвалідних візочках, з різними важкими діагнозами, дивляться на сцену й розуміють: вони такі ж, як і ми. Ми теж можемо багато чого досягти! Коли людина про щось мріє, для неї насправді не існує обмежень чи кордонів!»

Сьогодні репетиції театру «Дивосад» проходять у приміщенні будинку культури на Шерстянці (ККЗ «Палац культури, художньої творчості дітей, юнацтва та молоді»). Майже щоразу сюди приходять нові люди, нові діти. В «Дивосаді» нікому не відмовляють, усім раді. Оскільки колектив чималенький, виникла потреба розділити його на старшу та молодшу групу. Менші репетирують виставу «Маленький Мук», старші готуються до прем’єри вистави «Про Федота-стрільця» за п’єсою Леоніда Філатова. Прем’єра відбудеться в середині березня, тож ми завчасно усіх запрошуємо!

Величезну підтримку колективу надає обласна благодійна організація «АРАТТА». Нагадаємо, що 1 грудня минулого року на її базі в рамках проекту «Повноцінне життя!» відкрився Центр реабілітаційних послуг для людей з особливими потребами, тож актори театру мають змогу відвідувати цей центр, проходити терапію з лікарем-реабілітологом, психологом, відвідувати творчі заняття та арт-терапію, зокрема, засобами театрального мистецтва. Цей напрямок веде Ірина Пісня. До речі, завдяки цьому проекту в театрі «Дивосад» з’явилася ще одна мрія – влітку провести театральний табір та запросити до участі театральні колективи з різних куточків Чернігівщини, тобто влаштувати театральний міні-фестиваль.

До відома: проект «Повноцінне життя!» підтримав Європейський Союз у партнерстві з Українським центром незалежних політичних досліджень (УНЦПД) та Спілкою Робітничих Самаритян-Грузія. В Центрі реабілітаційних послуг працюють групи денного перебування людей з особливими потребами, де вони отримують харчування, допомогу в самообслуговуванні, заняття на тренажерах з фахівцем-реабілітологом. До послуг клієнтів Центру: групові психологічні тренінги, майстерні з арт-терапії, індивідуальні консультації з психологом, залучення до діяльності театру «Дивосад». Таким чином «Аратта» сприяє позитивним змінам у житті людей з особливими потребами. Центр реабілітаційних послуг діє в Чернігові за адресою: вул. Станіславського, 40.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини