Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:30:04

У бібліотеці Короленка відбулося засідання круглого столу "Україна: єдина і неподільна"

28.01.2017   10:24Агенцiя

"Україна: єдина і неподільна" – під такою назвою 26 січня у великому читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка пройшло засідання круглого столу до 100-річчя Української революції, Дня Соборності України та пам'яті героїв Крут.

У заході взяли участь історики, науковці, курсанти Академії державної пенітенціарної служби, студенти Чернігівського базового медичного коледжу, учні СЗСШ № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов, представники громадськості.
 
Про День Соборності України та пам'яті героїв Крут, історію його виникнення, ознайомила ведуча заходу, бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Шкурко Н.Д. Дудко Л.С., начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації закликала молоде покоління до збереження та поважного ставлення до культурно-історичної спадщини, яка є ключовим елементом розвитку історичної свідомості, впливовим чинником формування єдиної української національної ідентичності та є одним з напрямків формування національної політики.
 
Про подію великого історичного значення проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919, розповіла Т.П. Демченко, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка. Вона зазначила, що саме 22 січня 1919 року збулася віковічна мрія українського народу жити однією сім'єю на своїй землі в єдиній державі не розділеній кордонами.
 
Про Крути, які стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну, а також Бахмач, розповів С.В. Бутко, представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області. Як зазначив Бутко С.В., саме бої за Бахмач передували бою під Крутами. Він продемонстрував вперше в Чернігові фільм, який викликав зацікавленість і обговорення присутніх "Слава Героям Бахмача і Крут!".
 
С.М. Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам'яті, розповів про Українську революцію 1917 року, як поворотну подію в боротьбі за волю України, про її причини та поразки.
 
Попружна А.В., кандидат історичних наук, доцент кафедри гуманітарних соціально-економічних дисциплін Академії пенітенціарної служби, наголосила про актуальність теми національної революції саме в сьогоденні.
 
Цікавими доповідями поділились курсанти 1 курсу Академії державної пенітенціарної служби Адморок В. та Руденко М., яка розповіла про участь жінок в національно-визвольному русі. Присутні з зацікавленістю слухали розповідь про першу в світі жінку, офіційно зараховану на військову службу у званні офіцера Української Галицької Армії Олену Степанів.
 
Провів паралелі між Крутами та подіями новітньої боротьби за територіальну цілісність та утвердження незалежної Української держави голова обласної організації Конгресу Українських Націоналістів, командир першої Чернігівської сотні В. Рябченко. Він закликав молодь бути патріотами своєї Батьківщини, адже сьогодні у східних областях України ведеться війна. Першими, хто став на захист держави, були добровольці, у т.ч. – учасники Майдану. Вони, як і патріоти Української Народної Республіки відстоюють мир і спокій в Україні, її територіальну цілісність.
Шкурко Н.Д., бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук презентувала книжково-ілюстративну виставку "Україна: єдина і неподільна".
 
На виставці представлені науково-популярні і документально-публіцистичні видання та публікації, де вміщені невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади, фотоматеріали, які висвітлюють історію українського народу, його шлях до здобуття незалежності.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини