Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:03:31

Обговорили книгу про виконавців злочину Голодомору

08.12.2016   11:12Агенцiя

— Це вже було, це впізнаваємо. Ми таких бачили на Сході під час бойових дій. Російський агресор мобілізує на свій бік осіб такого типу, як описані в книзі про виконавців Голодомору 1932-1933 років, — зауважив пі час обговорення видання Олександр Шевченко, голова Чернігівського обласного об’єднання ВГО «Просвіта» імені Тараса Шевченка, доброволець, кулеметник 41-й батальйону територіальної оборони «Чернігів-2», який захищав Україну від загарбників у 2014-2015 роках.

7 грудня на черговому засіданні клубу «Краєзнавець» у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбулася презентація-обговорення книги співробітників Українського інституту національної пам’яті Сергія Горобця і Сергія Бутка «Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932-1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину».

Сергій Бутко зізнався: «Нам тепер стало зрозуміло, після вивчення походження та діянь місцевого активу у населених пунктах, що впродовж 1920-х – 1930-х років комуністична влада цілеспрямовано вирощувала, відбирала такі кадри, які виконають будь який злочинний наказ з Кремля без жодних докорів совісті. Це і є виконавці ретельно спланованого і підготовленого червоною Москвою геноциду. І в наступні десятиліття продовжувала підбирати подібні кадри безжальних виконавців, тобто далі продукували… Саме таких колабораціоністів, зрадників України, які дісталися від комуністичної імперії, зараз використовує сучасний російський агресор».

Сергій Горобець підкреслив: «В архівах вистачає документів, які дають можливість отримати конкретні знання про анатомію організації та здійснення Голодомору-геноциду, інших комуністичних злочинів на місцевому рівні, персоналії злочинців. Важливо інтенсифікувати дослідження, це актуально».

Автори подякували за допомогу у підготовці цього дослідження Державному архіву Чернігівської області, а Чернігівській райдержадміністрації та спонсорам за фінансування, завдяки їм книга побачила світ.

Володимир Бойко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій, кандидат історичних наук, нагадав: «Джеймс Мейс оцінив стан сучасної України після жаху Голодомору та інших наслідків політики комуністичного режиму як постгеноцидний. Ця книга, як і інші подібні дослідження, наочно показує як це сталося. Дуже важливо, що автори назвали конкретні прізвища місцевих злочинців. Зло не буває абстрактним».

Раїса Воробей, директор Державного архіву Чернігівської області, кандидат наук з державного управління, доктор філософії (Ph.D), також закликала істориків і краєзнавців активніше продовжувати дослідження Голодомору на місцевому рівні, поінформувала про фонди архіву з цієї тематики. 

Олександр Ясенчук, громадський діяч, історик і краєзнавець, підтримав В. Бойка: «Сучасне розслідування геноциду тутсі у Руанді в 1994 році наштовхується на проблему визначення виконавців злочину. Ця книга, як і інші дослідження в Україні, дають можливість назвати конкретні прізвища та окреслити їхні злочинні дії».

Олексій Єршов, представник Чернігівського земляцтва у Києві, Наталія Слобожаніна, співробітник Українського інституту національної пам’яті, як і всі, хто взяв участь в обговоренні, подякували авторам за нове видання про Голодомор.

Підбиваючи підсумки засідання клубу «Краєзнавець», Ірина Каганова, модератор заходу, завідувач відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка, представила книжкову виставку про Голодомор-геноцид «Здіймає пам’ять тихі стяги – сумні хрещаті рушники».

Олександр Майшев

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини