Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:53:54

Літератори Чернігівщини відсвяткували 40-річчя створення Спілки письменників

02.12.2016   09:50Агенцiя

1 грудня, читальна зала Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка була переповнена письменниками, поетами, літераторами та людьми, небайдужими до української мови та літератури.

Усі вони зібралися на святкову зустріч «Натхненні Придесенням» з нагоди 40-річчя утворення Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України (НСПУ).

Захід розпочався з теплих вдячних спогадів про заслуженого працівника культури України, лауреата численних премій, першого очільника Чернігівської обласної організації НСПУ, поета Станіслава Реп’яха. Саме завдяки йому відбулися перші установчі збори Спілки і розпочалась нова історія літераторства на Чернігівщині.

Зараз до обласної організації НСПУ входить 38 майстрів українського слова. Присутні мали змогу коротко познайомитися з ними за допомогою слайд-шоу. Серед членів Спілки – лауреат багатьох престижних премій і, зокрема, Шевченківської 2010 року Дмитро Іванов, письменники Андрій Деркач, Сергій Дзюба, Валентина Мастерова, Ростислав Мусієнко, Михайло Ткач та багато інших. Твори спілчан перекладають багатьма іноземними мовами.

Українська письменниця, журналіст, лауреат обласної премії імені М. Коцюбинського, очільниця обласної організації НСПУ (з травня 2013 року) Олена Конечна підкреслила, що метою діяльності Спілки завжди були захист авторських прав її членів, боротьба з утисками свободи творчості, розвиток української мови та збереження духовної спадщини.

У святковій атмосфері вручили грамоти трудовим колективам багатьох організацій, які співпрацюють та в усьому допомагають Спілці письменників. Це і Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені В. Короленка, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник імені М. Коцюбинського, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів Стародавній», Державний архів області та інші.

Радісного та святкового настрою зустрічі додавали музичні виступи. Зокрема, артист Чернігівського академічного театру ім. Шевченка Едуард Брагіда виконав пісні на слова чернігівських поетів та запропонував влаштувати концерт, присвячений творчості чернігівців.

Також на зустрічі письменники поділилися своїми спогадами про створення та роботу Спілки протягом 40 років її існування. А Олена Конечна повідомила про зйомки фільму, присвяченого Чернігівській організації НСПУ.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини