Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:10:49

У бібліотеці Короленка відбулося відкриття виставки творчих робіт "Мандри кольору" ніжинської художниці Євгенії Липовецької

21.10.2016   09:41Агенцiя

19 жовтня в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулось відкриття виставки творчих робіт "Мандри кольору" ніжинської художниці, майстрині, викладача Ніжинського училища культури і мистецтв ім. М. Заньковецької Євгенії Липовецької.

Євгенія народилася 1988 року в Ніжині Чернігівської області. Навчалася в Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. М. Заньковецької за спеціальністю "Декоративно-прикладне мистецтво", де поринула в атмосферу дружньої, творчої родини та отримала глибокі знання і вміння. Одержала диплом з відзнакою. В 2013 році закінчила Полтавський національний педагогічний університет ім. В.Г. Короленка за спеціальністю "Образотворче мистецтво".
 
2013 рік став відліком роботи художниці викладачем комп'ютерної графіки, рисунку, ліплення та вишивки в Ніжинському училищі культури і мистецтв ім. М. Заньковецької.
 
Намагаючись передати студентам свої знання та прищепити любов до творчості, майстриня водночас продовжує вдосконалюватися. З 2014 р. навчається в Київському державному інституті дизайну та декоративно-прикладного мистецтва ім. М. Бойчука за спеціальністю "Монументально-декоративний живопис".
 
У 2016 році Євгенія Липовецька отримала звання народного майстра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва міста Ніжин. Переможниця Першого міжнародного українсько-канадського конкурсу дослідницьких робіт студентів. Учасниця групових та персональних виставок. Неодноразово була членом журі обласних конкурсів та головою журі обласного конкурсу дитячої творчості "Об'єднаймося ж, брати мої". Творчі роботи були представлені на Всеукраїнській виставці декоративно-прикладного мистецтва "Світ Божий, як Великдень" (2016 р.) та Всеукраїнському культурно-мистецькому проекті "Мальовнича Україна" (2016 р.). Отримала стипендію Президента України для молодих майстрів народного мистецтва на 2017 рік.
 
Художниця зізнається, що улюбленим жанром олійного живопису є пейзаж. "Пейзаж – це настрій, це радість весняного цвітіння і буйність літньої природи, це ностальгія осені і сум холодної зими. У пейзаж хочеться ввійти, відчути запахи, тепло чи прохолоду повітря, тремтіння сонячних променів, свіжість туманного ранку." Вважає, що "технічна досконалість і чітке розуміння ідеї – це дві обов'язкові складові для художника, без яких твору не буде".
 
Захоплення килимарством та гобеленом стало невід'ємною частиною творчості молодої художниці. Новим відкриттям ще однієї грані таланту став іконопис: "Це – не просто стиль живопису, творчий напрямок. Це – таємниця, що не відкривається повною мірою, а надихає на шлях творення і пізнання."
 
На виставці "Мандри кольору" представлено 23 роботи: 17 картин та 6 гобеленів. Зі слів художниці, в творчості їй не цікаво обмежуватися чимось одним. Вона шукає нові сюжети та прагне покращувати і вдосконалювати свою техніку, виразність. Любить працювати з фактурним мазком: "Фарба, густо лягаючи на полотно, створює дуже цікаві конфігурації. Залежно від світла, картина завжди виглядає по-іншому. Використовуючи фактуру, можна досягти об'ємного зображення лише незначними нюансами одного кольору."
 
Першою з відкриттям виставки молоду художницю привітала чернігівська вишивальниця ікон, заслужений майстер народної творчості України Агнеса Ляшенко. Майстриня відмітила напрочуд гарну та сміливу колористику. Згадала Агнеса Денисівна і про викладацьку діяльність пані Євгенії: "Навчайте молодь та прививайте їй любов до мистецтва, щоб підростаюче покоління також займалось цією благородною справою! Ваша виставка надихає на гарний, позитивний настрій."
 
Чернігівська майстриня Лариса Ганенко та голова народного аматорського об'єднання художників "Деснянська палітра" Людмила Бешун привітали художницю з неперевершеним вернісажем та побажали подальших успіхів і творчої наснаги.
 
У своєму виступі чернігівська художниця, викладач НУКіМ ім. М. Заньковецької Наталія Онанко відмітила: "Євгенія вкладає душу в кожну роботу і своїм прикладом надихає інших на творчість. Я бажаю напористості та підтримки на її такому прекрасному творчому шляху."
 
Привітав пані Євгенію і її друг – ніжинський фотохудожник, член НСФУ Ігор Волосянкін: "Всі знають Женю як тиху та скромну, гарну дівчину, яка навіть не підвищить голосу. Але якщо глянути на її роботи – звідти ллється експресія, внутрішня динаміка та сила. Одразу зачаровує крупний мазок – сміливий, без зайвих роздумів. І та Женя, яку я розгледів у роботах, мені дуже сподобалася. Впевнений, що її творчість припаде до душі й відвідувачам виставки."
 
Директор ЧОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко у своєму виступі зізналася: "Побачивши настільки професійну виставку, я не очікувала, що це створила така юна художниця. Бо це, на мою думку, роботи професіонала, досвідченого майстра, у якого за плечима великий досвід та довгий шлях самовдосконалення. Бажаю продовжувати далі на тому ж високому, професійному рівні та неодмінно створювати щось нове. Бібліотека завжди рада вітати в своїх стінах талановитих митців, тому чекаємо Вас з наступною виставкою."
 
На закінчення вернісажу художниця подякувала всім гостям за теплу підтримку її творчості.
 
Живопис Євгенії Липовецької – це духовна настанова, яка освячує поступ кожної людини прокидатися з посмішкою та вміти творити і бачити прекрасне в швидкоплинності часу.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини