Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:33:50

У Державному архіві області відкрито виставку "Храми землі Чернігівської"

29.07.2016   13:29Агенцiя

27 липня, до Дня хрещення Київської Русі – України Державний архів Чернігівської області розпочав експонування фотодокументальної виставки «Храми землі Чернігівської».

Виставка вперше об’єднала документи, присвячені перлинам храмової архітектури – Спасо-Преображенському собору та Катерининській церкві в Чернігові, собору Різдва Богородиці в Козельці.

Ці храми є не тільки зразками культових споруд князівської та козацької доби, але й свідками багаточисельних історичних подій – міжкнязівських усобиць, козацької звитяги тощо.

Представлені на стендах різноманітні документи розповідають про історію будівництва храмів, їх ремонтів, відродження після пожеж та бомбардувань у роки Другої світової війни, періоду забуття та повернення віруючим.

Поряд із більш ніж 30 документами розміщено майже 20 світлин, що передають красу і велич храмів, їх домінантне значення – Спасо-Преображенського собору для Валу, Катерининської церкви для південних воріт міста Чернігова, собору Різдва Богородиці в Козельці як причетність Чернігівської землі до історії гетьманства.

Трагічні, але водночас оптимістичні долі храмів, історію яких відтворено за допомогою документів, вчать нас сьогодні тому, що тільки спільними зусиллями, а не міжусобною ворожнечею, з вірою на краще можливо побудувати сильну незалежну державу – Україну.

Сьогодні ж з нагоди великого свята Дня хрещення Київської Русі – України у Борисо-Глібському соборі Академічний камерний хор імені Д. Бортнянського провів концерт духовної музики.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.