Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:53:26

Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка закрив 40-й театральний сезон

08.07.2016   16:03Агенцiя

3 липня Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка закрив ювілейний 40-й театральний сезон. На святі закриття перед відвідувачами театру виступили дитячий танцювальний колектив “Еліт” та номінанти конкурсу “Україна має талант”.

За традицією дипломи театру і подарунки отримали переможці акції “Найактивніший глядач”. Завершували лялькарі сезон виставою про веселі пригоди лісових звірят “Жадібне Ведмежатко”.

Сезон, що добіг кінця був для театру і його глядачів насиченим цікавими подіями і творчими здобутками. Потішили найменшеньких поціновувачів театру прем’єрні постановки – “Веселі перегони” за п’єсою Олександра Кузьмина (режисер Олександр Іноземцев) та “Фізкульт-привіт!” ( п’єса молодої чернігівки Євгенії Коніщевої). Виставою “Фізкульт-привіт!” театр продовжив такий напрямок репертуарної практики, як співпраця з місцевими драматургами.

Поставка цієї вистави також стала і режисерським дебютом випускниці Харківського університету мистецтв Яни Титаренко. На прохання глядачів театр поновив в репертуарній афіші виставу “Хлопчик Мотл” за однойменним твором класика єврейської літератури Шолома Алейхема ( режисер вистави – засл. артист України Віталій Гольцов). Прем’єра поновленої вистави була представлена в програмі Х-го Міського фестивалю єврейської культури. Для дорослого глядача в рамках проекту “Акторська театральна ініціатива” театр презентував літературну виставу-колаж “FUGE” за творами Пауля Целлана (автор проекту і режисер – актор театру Антон Шеремок).

Приємна звістка надійшла до театру напередодні нового 2016 року – за результатами проведення Всеукраїнського огляду – конкурсу театрів ляльок “Прем’єри сезону – 2015”, який щорічно проводить “УНІМА-Україна” (Український центр міжнародної спілки діячів театру ляльок) вистава чернігівських лялькарів “РІКА…ЖИТТЯ…” за творами і сторінками щоденника Олександра Довженка перемогла у номінації “найкраща вистава для молоді і дорослих”. Ця спільна робота чернігівських акторів – лялькарів і відомого українського драматичного режисера Олксандра Ковшуна продовжує збирати схвальні відгуки глядацької аудиторії та фахівців – колег і свідченням тому є виступ театру на Міжнародному фестивалі театрів ляльок “І люди, і ляльки” у Львові.

Студійці, добре відомої глядачам і театралам міста, Творчої Експериментальної Майстерні театру ( керівник і режисер Рената Гофурова) теж порадували своїх шанувальників трьома новими роботами – “Від ювілею до пропозиції” за творами Антона Чехова, “Велика хутряна тата” за п’єсою К. Драгунської, “Ми” (про творчість і життя українських поетів, закатованих радянським режимом).

Поєднуючи традиційні форми лялькового дійства з пошуком нових тем і засобів виразності театр сміливо береться за творчі експерименти. Прикладом цьому є унікальний проект над яким колектив театру розпочав роботу в минулому сезоні – постановка п’єси “Гамлет – машина” німецького драматурга Хайнера Мюллера ( переклад з німецької – Наталка Сняданко, режисер – Віталій Гольцов, сценографія – Олена Загребіна). Постановка цієї вистави стала можлива завдяки фінансовій і інформаційній підтримці “Ґете-Інституту в Україні”. Прем’єру вистави глядачі зможуть побачити вже у вересні.

Не менш насиченим на події і цікаві творчі акції обіцяє бути і новий 41-й театральний сезон, адже у листопаді Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка буде відзначати своє 40 – річчя і 95 років з часу заснування першого професійного театру ляльок на Україні, який функціонував саме в Чернігові.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.