Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 06:48:18

"Зустріч з цікавою людиною". Новий проект у Сосницькому музеї О.Довженка

02.04.2016   08:10

Цього року в музеї Олександра Довженка започатковано новий музейний проект , що носить назву «Зустріч з цікавою людиною». Його мета – знайомство сосничан з непересічними особистостями нашого краю, спілкування з ними; популяризація народних мистецтв, літератури, розвиток інтересу до власних спадщини, історії та культури.

Перша зустріч – символічна. Гостем музею стала відома у Сосниці людина, яка займається нетиповим для жінок ремеслом – бджільництвом – Катерина Георгіївна Кальченко. Свого часу член Національної спілки письменників України Микола Адаменко лагідно назвав поетесу «бджолиною матір’ю» за її любов до працьовитих комах, за уміння цю любов перенести в словесну форму. Символізм же у тім, що бджола для Сосницького краю – особлива комаха, це демонструє й герб району, де зображений вулик з бджолами і кінострічка (а це вже символ музею Довженка).

- Що про себе розказати? Я – жінка, мати, дружина. Трішки екзотична, бо маю незвичний фах – я пасічниця! – так почала розповідь про себе Катерина Георгіївна, яка прийшла на зустріч з членами літературної студії «Дивослово», що діє при Сосницькій ЗОШ І-ІІ ступенів. Цю студію для зацікавлених поезією школярів організувала і веде вчителька Олександра Бушай.

- Чи думала я, що буду пасічником? Ні. З дитинства тяглась до музики, пісні, грала на гітарі, яка й досі є у мене. Але життя зробило цікаву пропозицію і я не встояла, відтак з 1975 року, як завершила навчання, і до сьогодні займаюсь бджільництвом. Чи думала, що стану поетесою? Теж ні. Однак знову поворот життя: взялася за перо, виконуючи прохання матері, що пережила трагедії війни і втратила в білоруських болотах двох дітей та бабусю – цей страшний спомин болів і просився назовні. Отой біль своєї родини я й виплеснула через поезію. То – мої перші літературні спроби. Після них були інші, було знайомство з літературно-мистецькою студією «Убідь» та письменниками Сосниччини, області, України. Було літературне самовизначення і – як результат – видавництво власних збірок. Насьогодні маю три друковані збірки. До видання готується ще одна. Поезія і природа – то колиска душі моєї…

Присутні із задоволенням слухали автобіографічну розповідь поетеси, її поезії, діти читали власні вірші і радилися з Катериною Георгіївною щодо мистецтва віршування. А потім ласували акацієвим медом у стільниках, яким їх пригостила поетеса-бджолярка.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини