Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:41:31

Виповнюється 60 років, як побачила світ кіноповість "Зачарована Десна" Олександра Довженка

21.03.2016   08:56

Цими днями виповнюється 60 років відтоді, як побачила світ кіноповість «Зачарована Десна» Олександра Довженка.

В журналі «Дніпро» у березні 1956 року було вперше надруковано даний твір. Як писав редактор журналу Олександр Підсуха 27 березня в листі до О. Довженка: «Зачаровану Десну» читають з великим захопленням. В Ірпені у мене брало її кілька чоловік, читали, раділи.»

Виходить, твір відразу сподобався читачам. Потім вийшла книга, яка перевидавалась багато разів, видається і нині.

У книзі показано світ дитинства малого Сашка. Світ, який вдалося зберегти в різних речах, в старій хатині, клуні та навіть в груші-спасівці, яка й зараз росте за хатою, а влітку рясно родить соковиті плоди. До речі, з цією грушкою пов‘язана місцева легенда: коли доторкнутись до неї долонею і попросити про здійснення якогось бажання – воно обов‘язково збудеться!

Занурюватись у світ дитинства Довженка люблять і дорослі, і діти. Особливо ж діти, яким цікаво побачити той, описаний у книзі, двір, у якому пройшло дитинство відомого режисера.

Отож з нагоди «дня народження» кіноповісті в Сосницькому музеї Довженка з 14 по 20 березня триває тематична екскурсія «Світ Сашкового дитинства у «Зачарованій Десні».

У п‘ятницю музей відвідували гімназисти Сосницької гімназії ім. О.П.Довженка, яких стежинами Сашкового дитинства провела науковий співробітник музею Оксана Плитник. Діти обійшли обійстя, загадували бажання біля груші, роздивлялись різні експонати в світлиці, славнозвісну картину «Страшного суду», колоритно описану у творі. Також у кінозалі музею познайомились з композицією, зробленою майстром-різьбярем Анатолієм Семенцовим за мотивами книги, та подивились на широкому екрані найяскравіші фрагменти фільму «Зачарована Десна» (знятого дружиною режисера Юлією Солнцевою на території Сосниччини).

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.