Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:01:42

Пограбування по-радянському

03.02.2016   15:34Агенцiя

2 лютого в Чернігівському історичному музеї імені В. В. Тарновського відкрилася виставка “Пограбування по-радянському (До 80-річчя ліквідації Всесоюзного об’єднання “Торгсин”)”. Це без перебільшення перша виставка в Україні, яка присвячена роботі таємничій організації, що працювала з 1930 р. по 1936 р.

Десятиліттями її назва зберігалася лише у пам’яті мільйонів жителів Радянського Союзу, історики ж про неї знали небагато, адже більшість документів об’єднання містили гриф “Не підлягає розголошенню”, “Цілком таємно”.

Торгсин став місцем втрати родинних цінностей – бабусиної каблучки, дідового “Георгіївського хреста”, материної каблучки, сережок сестри, годинника батька. Голодомор 1932–1933 рр. змушував людей віддавати державі останні коштовності, в обмін на буханець хліба чи мішок борошна.

Хоча назва організації стверджувала, що в ній відбувається “торговля с иностранцами”, вже 14 червня 1931 р. основними її покупцями стали громадяни СРСР. Система скуповувала побутове золото, золоті монети старого карбування, срібні вироби, коштовне каміння, платину, іноземну валюту. Усе це люди відносили до пункту скуповування цінностей, де оцінювач визначав справжність металу, зважував його, встановлював пробу.

Уряд у кілька етапів грабував власних громадян. Торгсинівські ціни на золото і срібло були нижчими за світові, натомість товари продавалися дорожче, ніж за кордоном. Значні прибутки отримували й самі працівники системи у вигляді так званого “припеку”, тобто різниці між прийнятим та зданим до банку золотом.
Торговельна мережа торгсинівських крамниць на Чернігівщині сягала 21 крамниці у 19 населених пунктах області.

Протягом 1932–1933 рр. Чернігівська обласна контора “Торгсин” придбала у населення побутового золота та золотих монет на 1 138 тис. (еквівалент щонайменше 882 кг чистого золота), срібла – на 376,4 тис. (близько 24 т чистого срібла), іноземної валюти у грошових переказах і готівкою – на 584,4 тис., діамантів – на 3,3 тис. крб. золотом. У масштабах України це були незначні здобутки, адже вони не перевищували 5% всіх надходжень Всеукраїнської контори “Торгсин”.

На виставці представлені світлини крамниць об’єднання як на Чернігівщині, так і в інших містах України та СРСР. Окреме місце відведено під обмінні операції – експонуються всі різновиди товарних ордерів та розрахункових книжок, які отримували покупці в обмін на здані цінності. Поруч – ваги та приклади зданих до Торгсину цінностей: каблучки, хрестики, ордени та ін.

Окрасою виставки є оригінальне фото, датоване 8 серпня 1933 р., на якому зображені працівники Добрянської крамниці “Торгсин”, а також макет типового торгсинівського кіоску для виїзної фургонної торгівлі виготовлений за оригінальним креслеником 1933 р. (масштаб 1:25).

Виставка працює щодня крім четверга та п’ятниці.


Микола Горох, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, кандидат історичних наук

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини