Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:50:37

Вшанування пам’яті Марії Магдалени Мазепини

07.12.2015   13:23

Восени 1707 року відійшла у вічність Марія Магдалена Мазепина - жінка, ім’я якої, поряд з іменем її сина - гетьмана Івана Мазепи, назавжди вкарбоване в українську історію. Вона не тільки сформувала особистість гетьмана, а й все життя була його дорадницею і берегинею!

2 грудня колектив нашого заповідника вшанував пам’ять про цю славетну жінку науково-просвітницьким заходом «Марія Магдалена Мазепина – мати славетного гетьмана» в палаці К. Розумовського. На захід були запрошені учні старших класів Батуринської загальноосвітньої школи, працівники закладів культури та жителі міста Батурин.

Головна ідея заходу – показати стосунки матері Марії Мазепини зі своїм сином на початку становлення його політичної кар’єри. Цей задум був розкритий за допомогою постановки п’єси за мотивами історико - пригодницького роману «батька українського театру» Михайла Старицького «Молодість Мазепи», який з відомих причин зовсім недавно повернувся із забуття до широкого читача (1997 р.), про що розповіла ведуча заходу Марія Заплішна.

Постановка п’єси викликала неабиякий інтерес гостей заходу. Майстерно зіграні ролі науковцями нашого заповідника Мариною Хармак, Федорем Юхно, Денисом Кочкаловим якнайкраще розкрили образи головних героїв роману.

Атмосферу, що панувала на сцені, яскраво підсилили музичні твори, які супроводжували спектакль: канти Дмитра Туптала «Ти єси, Ісусе», «Похвалу принесу», третя пісня Еллєн із поеми «Діва озера», відома широкому колу як «Аве Марія» Франца Петера Шуберта.
 
Особливо проникливо прозвучала пісня на слова Івана Мазепи «Ой, горе тій чайці» у виконанні Катерини Парфененко, яку слухали затамувавши подих. Промовистими були слова поезій «Присвята Марії Мазепині» у виконанні наукового співробітника заповідника Юлії Сіренко (вона ж - автор) та уривку із поеми Володимира Сосюри «Мазепа» у виконанні зберігача фондів Оксани Новік, слова якої адресовані кожному з нас: «Тепер я знаю що робити! Я розкажу, чиї ми діти, Я возведу ясні міста… Нас поведе вперед любов, Любов і слава золота!».

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини