Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:33:58

Музей М. Коцюбинського запрошує на виставку мистецьких робіт Олександри Дідович

31.10.2015   10:30Агенцiя

29 жовтня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулося відкриття персональної виставки мистецьких робіт знаної чернігівської майстрині Олександри Дідович.

Інженер-економіст за освітою, Олександра Іванівна протягом усього життя захоплювалася рукоділлям – вишивала хрестиком, плела гачком, шила. Проте творчою роботою майстриня почала займатися лише після виходу пенсію. Як каже про це сама мисткиня: «Я просто вільна жінка і сама обираю собі заняття до душі». За останні десять років у її доробку з’явилися декоративні скриньки і вази, підсвічники і ляльки, а також ціла колекція картин, виконаних зі шкіри і тканини.

Саме картини складають основу експозиції цьогорічної виставки робіт пані Олександри. Переважна більшість з них – це композиції із клаптиків шкіри. Надзвичайно точно підібрані фактури та відтінки, оригінальна побудова композиції у поєднанні з авторською технікою роботи з матеріалом та тонким сприйняттям світу дозволяють майстрині не просто втілити у життя будь-який творчий задум, але наділити його глибоким змістом.

Зазвичай, обравши сюжетно-тематичну лінію для своїх «шкіряних» шедеврів, Олександра Іванівна створює цілу серію робіт. Саме тому у виставці можна побачити картини, присвячені українському весіллю, серію композицій, створених за мотивами поезії Т. Шевченка, добірку картин і ляльок, присвячених історії Київської Русі і Чернігівщини тощо.

Незмінним джерелом натхнення пані Олександри є природа. І серед робіт, представлених на виставці, є чимало пейзажів, втілених у шкірі, а особливо яскравими з під її майстерної руки виходять квіти, котрі майстриня зображає як на своїх нетрадиційних гобеленах, так і цілій у серії вітражів.

Окремою категорією робіт Олександри Іванівни є ляльки, виконані у традиційній народній техніці. Серед них і мотанки-обереги, і ляльки, у яких втілені образи давньоруських княгинь або літературних персонажів. Особливу увагу привертає колекція ляльок у національному вбранні різних регіонів України.

Під час відкриття на адресу майстрині прозвучало багато теплих і щирих слів від директора музею Ігоря Коцюбинського і куратора виставки Олени Сазонової, колег по творчому цеху і близьких людей, та звичайно ж учнів, адже пані Олександра завжди рада поділитися з оточуючими часткою свого уміння. Надзвичайний захват у присутніх і самої майстрині викликали зворушливі слова і світлі лункі пісні від солістки філармонійного центру Тетяни Олійник.

Виставка триватиме протягом місяця. Усіх бажаючих поринути у творчий світ Олександри Дідович запрошуємо до виставкового залу музею.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.