Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:19:47

Жіночий портрет

28.10.2015   08:01Агенцiя

Мистецтво портрету народилося кілька тисячоліть тому і завжди приваблювало художників. Портретистка розвивалась і вдосконалювалась, пройшовши величний шлях від наскальних малюнків до сучасного модернізму.

Не стала б поважати портретиста,
Який не знає кольорів жіночності.
Бо ж молодість – то тільки шепіт листя,
То не перлини і предмет наочності.

А бірюза – то вибране з небесного.
То тінь і світло, змішані з лавандою.
Ну щось же є у ній, як у воскреслого
Бутона, що розпуститься трояндою.

Розвінчане, розлите і розвіяне,
Стушоване без різкості і краю –
Таке ж видіння, ніжне і розмріяне,
Приходить в час весняного розмаю.

Я ж-бо не проти пишності й солодкості,
Я ритм – і той у бірюзу заплутала.
Нічого, це ж – чарівний цвіт жіночності,
Чогось ну неминуче вже майбутнього.

Ж. Натьє


І, звісно, велика частина портретної спадщини присвячена саме жінці. Споконвіку вона є музою художників, яка надихає їх на створення світових шедеврів. Адже тендітна краса, емоційність та чуттєвість завжди вабила митців. В різні часи жіноча доля та її переживання сприймались художниками по-різному, та всіх їх об'єднує благоговійне поклоніння перед справжньою жінкою: мудрою, ніжною, лагідною; жінкою-матір'ю, жінкою-другом, жінкою-тайною.
Тому, щоб показати "чарівний цвіт жіночності", у відділі мистецтв експонується виставка "Трохи сонця в холодній воді…" – жіночий портрет в мистецтві".

На у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка представлені портрети відомих художників: Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Ботічеллі, Тараса Шевченка та ін.

Також можна ознайомитись з роботами чернігівських митців Володимира Ємця та Анатолія Шкурка.

Книги, енциклопедії та періодичні видання дадуть розгорнуту інформацію про шедевр та митця, а яскраві ілюстрації запросять шанувальників мистецтва у неймовірну подорож сторінками загадкової жіночої душі.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини