Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:48:42

Літній майданчик обласної бібліотеки ознайомив з історією місцевого самоврядування

01.08.2015   12:19

Літній читальний майданчик Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка 29 липня залучив чернігівців та гостей міста до знайомства з актуальною нині темою – історією місцевого самоврядування і, зокрема діяльністю земських установ – органів місцевого самоврядування Чернігівської губернії другої половини ХІХ-початку ХХ ст.

Працівники відділу краєзнавства провели ряд індивідуальних бібліографічних бесід-оглядів, в ході яких розповідали про губернське та повітові земства Чернігівщини, їх культурно-освітні заклади, про тих, кого називали „земцями” – провідних діячів Чернігівського земства.

Слід зазначити, що тема спілкування була обрана не випадково, адже 5 липня виповнилося 180 років від дня народження Олександра Амфіяновича Тищинського (1835-1896) – відомого земського діяча, одного з фундаторів Чернігівської громадської бібліотеки (нині ОУНБ ім. В.Г.Короленка), уродженця с.Голубичі Ріпкинського р-ну, а 6 липня, 150 років тому, народився Олексій Олександрович Свєчин (1865-1929) – відомий земський та громадський діяч, благодійник, голова Чернігівської губернської земської управи. Певний час був головою правління Чернігівської громадської бібліотеки (нині ОУНБ ім. В.Г.Короленка). Мав маєтності у с.Тупичів Городнянського пов. 150 років тому, 25 вересня 1865 року, відбулось перше засідання Чернігівського губернського земського зібрання, що стало заключним акордом у створенні земських установ, як органів місцевого самоврядування Чернігівської губернії.

Зацікавлення майбутніх користувачів книгозбірні викликали книги В.Бойка, Д.Казімірова, С.Леп’явка „Владні інституції Чернігово-Сіверщини” (Чернігів, 2014), „Духовна скарбниця краю. Вип.1. Від громадської – до універсальної наукової бібліотеки” (Чернігів, 2002), В.Половця „Федір Михайлович Уманець” (Чернігів, 2006), О.Рахна „Чернігівські земці” (Чернігів, 2009), Л.Студьонової ”Чернігівське повітове земство” (Ніжин, 2003) та ін. Адже історичний досвід та доробок, напрацьований у другій половині ХІХ-на початку ХХ ст. земськими установами повинні бути в основі децентралізації та реформ самоврядування, що відбуваються нині в Україні.

Бажаючі чернігівці та гості нашого міста долучились до числа користувачів бібліотеки.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини