Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:47:24

Виставка “Чернігівська земля у державі князя Володимира” і музейна зустріч “Чернігівська земля у державі Володимира Великого”

23.06.2015   08:56Агенцiя

У липні 2015 року виповнюється 1000-річчя від дня упокоєння князя Володимира Святого. Відаючи належне видатному державному діячу, Президент України видав 25 лютого 2015 р. Указ “Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України”.

Володимир Святославич (близько 956–1015) – великий князь київський (980–1015), він приєднав (повернув) до складу держави землі в’ятичів, ятвягів, радимичів, білих хорватів; провів адміністративну реформу, замінивши племінних вождів на посадників, чим забезпечив територіальну єдність держави, реформував законодавство, розпочав карбувати перші монети держави – златники та срібники, 988 року, прийнявши хрещення під іменем Василія, розпочав християнізацію Русі. Завдяки активній зовнішній політиці і запровадженню християнства Володимир включив Київську Русь у цивілізаційний простів Європи.

Вагомий внесок у створення середньовічної європейської держави Київська Русь зробила і Чернігово-Сіверщина.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського 19 червня відкрив виставку “Чернігівська земля у державі князя Володимира” та провів музейну зустріч “Чернігівська земля у державі Володимира Великого”.

На виставці презентовані археологічні матеріали часів Володимира Великого та більш пізньої доби, знайдені на Чернігівщині:
язичницькі амулети та предмети християнського культу (хрести-енколпіони, натільні хрестики, лампадка та ручні кадильниці);
книжкова застібка, писала та фрагмент амфори з написом;
предмети імпорту із різних країн – Візантії, Скандинавії, Сирії, Єгипту – намиста, скляний флакон, футляри для голок, браслет, гребінець, кістяні дудка та вістря.
Великий князь київський Володимир Святославич пошанований у багатьох країнах світу.
Його ім’ям названі собори, вулиці, споруджено багато пам’ятників в Україні та за її межами. Випущені пам’ятні медалі, значки, ювілейні монети. Зображення князя Володимира є на банкноті та монеті номіналом в 1 гривню.

Тільки на відкритті виставки присутні мали нагоду побачити унікальні експонати з фондів музею: кам’яний хрестик ХІІ–ХІІІ ст. із золотими обкладинками кінців, срібну монету англо-саксонського короля Едельреда (994–1000), срібну монету “Хрещення Русі” номіналом в 10 грн. та орден Святого Володимира ІV ступеня ХІХ ст.
Виставка працюватиме до кінця вересня.

Після відкриття виставки на зустрічі виступили з презентаціями археологічних наукових досліджень, пов’язаних з історією Київської Русі, доценти Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка кандидати історичних наук:

Олена Євгеніївна Черненко – “Володимирова доба та пам’ятки храмової архітектури Чернігово-Сіверщини (за матеріалами новітніх досліджень)” та
Олена Михайлівна Веремейчик – “Предмети християнського культу з археологічних досліджень Любеча”.

Присутні з великою увагою вислухали повідомлення. Особливо жваво обговорювалося питання щодо дат заснування Чернігівського Спасо-Преображенського собору і Софії Київської.


Людмила Линюк, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини