Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:07:50

“Музейна ніч” Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

19.05.2015   07:47Агенцiя

З нагоди професійного свята – Міжнародного дня музеїв Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського вп’яте провів заходи у рамках європейської акції “Ночі в музеї”.

Гасло цього року Міжнародна рада музеїв (ІСОМ) визначила: “Музеї для сталого суспільства”. Воно дуже влучно віддзеркалює сутність музеїв, які всією своєю діяльністю сприяють становленню суспільних інституцій через пам’ять. Як писав російський філософ М. Федоров: “Чтобы иметь мир внутренний и лад душевный, без которого невозможен и мир внешний, нужно быть не врагом своих предков, а действительно благодарным их потомком...”

17 травня свято розпочалося у військово-історичному відділі: об 11-й відвідувачі могли оглянути експозиції, послухати екскурсії на виставках “По кому дзвонить дзвін” (100-річчя Першої світової війни), “День, коли закінчилась війна” (75-річчя завершення Другої світової війни), “На наших плечах Україна” (теперішня війна за незалежність України – так звана АТО). Остання виставка мала імпровізований майданчик для дітей, де вони малювали свої побажання воїнам АТО. Дитячі роботи будуть передані бійцям, використані для виставки “Діти хочуть миру і малюють війну”, а окремі, можливо, надійдуть до музейного зібрання. Навіть пори те, що найменші учасники воліли забрати свої малюнки додому, місія патріотичного виховання виконувалася: діти пропускали через себе ці недитячі події, хотіли й вдома розказати про них своїм рідним і друзям.

З 15-ї години представники Цивільного корпусу “Азов” говорили про національну ідею, навчали дітей і дорослих розбирати і збирати зброю, влаштовуючи змагання, надавати першу допомогу пораненим. До музею поступово приходили все нові й нові відвідувачі, і замість запланованої години спілкування тривало майже три.

Поруч, про звитягу українських козаків і їхній вишкіл розказували давні друзі музею – члени історико-етнографічного клубу “Полісся”, причому дівчат серед бажаючих повчитися стріляти з лука і арбалета було не менше, аніж хлопців. Не стояли осторонь і дорослі.
Музейний вечір завершився виступом ще одного добре знайомого відвідувачам Військово-історичного музею учасника свята – чернігівського клубу авторської пісні “Трамонтана”.

Створити свято у цей день в історичній експозиції музею імені Василя Тарновського допомогли наші симпатики – волонтери і партнери музею. Вечір о 17-й годині перед музеєм розпочався виступом академічного ансамблю пісні і танцю “Сіверські клейноди”, запальну музику і пісні якого підхоплювали гості, що нерідко пускалися й у танок. Святкову галявину прикрашала колекція квітів ТОВ “Агроцентр “Світ рослин”.

Павільйон для великогабаритних музейних предметів використовувся одночасно як виставковий зал і майстер-клас, де вихованці Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді демонстрували свої роботи, навчали охочих мистецтву орігамі. Моделі літаків, морських суден, бронетехніки, автомобілів разом з діючим авто треком представили як гуртківці, так окремі аматори моделювання.
Музейний двір слугував пленером і класом для дітей, які малювали разом з художньою студією “Da Vinci”.

Фойє музею прикрасили роботи художника України В. Василевського.
В експозиції були створені міні виставки тканих рушників, музичних інструменті, створених О.С. Корнієвським, одного експоната – “Азбуковника” ХVІІІ ст. із колекції В.В. Тарновського, реконструкції прикрас і вбрання доби київської Русі. Наукові співробітники розповідали про окремі, найбільш цікаві події й комплекси, відомих земляків, відповідали на питання відвідувачів. В залі, присвяченому подіям козацької доби, на галісійській волинці грав Родіон Баєв.
Найбільшу увагу викликала створена до цього дня виставка “Церковне і світське срібло ХVІІ–ХХ століть”: до зали, яка дозволяє прийняти одночасно 10–12 людей, весь вечір стояла черга, адже в такому обсязі колекцію музей ще не експонував, а частина пам’яток вперше залишила фандосховище.
На завершення свята Михайло Коломієць продемонстрував лазерну 3D-проекцію на фасаді будинку музею.

З початком 2015 р. у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського у Седневі з’явився новий структурний підрозділ – “Садиба родини Лизогубів”. І хоча там наразі немає експозиції, на садибі біля шевченкової липи 17 травня співробітники сектору за участі седнівчан – школярів і учасників аматорських колективів Будинку культури провели свято.

18 травня – у філії Чернігівського історичного музею – Музейно-меморіальному комплексі “Лісоград” вдень відбулися заходи для учнів Єлінської школи: екскурсія по музею Історії партизанського руху та демонстрація документального фільму про знищення нацистами мирного населення у роки Другої світової війни (цієї трагедії у 1942 р. зазнало і партизанське село Єліне). А ввечері на розмову про минуле і сьогодення, спогади, кіно перегляд зібралися жителі села.
“Ночували” в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського понад 4000 чернігівців та гостей нашого міста й краю.


Людмила Линюк, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини