Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:18:29

Нагороджено лауреатів премії імені Глібова

07.03.2015   12:29Агенцiя

Жодного разу за роки незалежності України не друкувалися твори нашого земляка Леоніда Глібова. Пам’ятник видатному байкарю, який знаходиться на Болдиній горі у Чернігові потребує реконструкції. Не всі знають, що слова до відомої пісні «Стоїть гора високая» належать саме Леоніду Івановичу.

Тож літературна премія імені Леоніда Глібова, яка заснована у 2002 році спілкою «Чернігів» та журналом «Літературний Чернігів», — чи не єдина можливість згадати про відомого Сіверянина, який працював і похований на нашій землі. У Чернігові назвали лауреатів обласної премії імені Леоніда Глібова. Урочистості проходили в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Короленка.
 
Присуджується ця почесна відзнака щороку 5 березня, в день народження видатного українського письменника Леоніда Глібова в номінаціях „Поезія”, „Проза”, „Літературознавство”, „Краєзнавство”, „Мистецтво”, „Благодійна та громадська діяльність”.
 
Цьогорічними лауреатами стали прилучанка, що нині мешкає в Австралії, Олеся Білоцвіт, письменник із Чернівців Микола Максимець, прозаїк, публіцист та краєзнавець Віктор Божок та солістка-вокалістка Чернігівського обласного філармонійного центру Тетяна Олійник. Олеся Білоцвіт мешкає в Австралії, але її душа українська, тому й вірші, як листи, линуть на Батьківщину. Поезія – це спосіб існування, не можна не писати, якщо ти поет. «Течія імен золота» — така назва нової книги лауреата премії Віктора Божка. Автор мешкає у Корюківці, і в його роботі розповідається про видатних людей, які народилися саме на Корюківщині. Микола Максимць народився в Щорському районі, тут і до сьогодні живуть його батьки. Сам автор живе в Чернівцях, тому далека дорога завадила йому приїхати на урочистості особисто. Його книга «Таємниця гори діда Лева» також відзначена премією Леоніда Глібова. Солістка-вокалістка обласного філармонійного центру Тетяна Олійник — лауреатка премії імені Леоніда Глібова — українські пісні співає не тільки на концертах. Любов до рідної мови, української пісні починається із колискової, яку бабуся на ніч співає онукам.
 
Хтось може сказати, що розповідати про книжки та літераторів не на часі, адже в країні йде війна із «руським миром». Однак слово літератора завжди було міцною зброєю. Тому і від них — письменників, поетів, істориків та краєзнавців — залежить перемога українців.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини