Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:14:00

Науково-дослідницька діяльність Національного заповідника "Чернігів стародавній" у 2014 році

09.02.2015   07:50Агенцiя

Одним із головних напрямків діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» є науково-дослідницька робота.

За кожним науковим співробітником закріплена наукова тема для дослідження пам’яток архітектури заповідника та його фондових колекцій.

У серпні 2013 р. в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації зареєстровані науково-дослідні роботи: «Пам’ятки археології та архітектури Чернігівського Дитинця» (державний реєстраційний номер 0113U005559), «Комплекс сакральних і культових споруд Болдиногірської гряди» (державний реєстраційний номер 0113U005600). Метою виконання науково-дослідних робіт є комплексне вивчення пам’яток історії та архітектури, які знаходяться на балансі заповідника. У рамках цих робіт розроблено п’ятирічний план виконання досліджень.

У 2014 р. наукові співробітники здійснювали дослідження зазначених науково-дослідних робіт в архівних і бібліотечних установах Києва та Чернігова. Матеріали досліджень публікувались у регіональних, всеукраїнських та міжнародних наукових виданнях, використовувались для проведення екскурсій і лекцій, у популяризаторській роботі.

Проведено Міжнародну наукову конференцію «Печери та монастирі в історії України» (на пошану Володимира Руденка, травень).

Спільно з іншими музейними та науковими установами проведено Міжнародну наукову конференцію – ІІІ Спаські читання, присвячену 110-річчю від дня народження І. Г. Спаського (вересень);
Проведено наукову конференцію «Карнабідівські наукові читання» (грудень). Мета: привернути увагу до пам’яткоохоронної та краєзнавчої діяльності на Чернігівщині у ХІХ – на поч. ХХІ століть, а також питань збереження старожитностей Чернігова, відновлення пам’яток архітектури та історії Чернігово-Сіверського краю.

Наукові співробітники заповідника взяли участь у наукових конференціях:
- «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» (Центр пам’яткознавства НАН України, березень);
- Х Міжнародній науковій конференції «Церква – наука – суспільство: питання взаємодії», присвячена пам’яті митрополита Київського і Галицького Євгенія (Болховітінова) (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, травень);
- ХІІІ Батуринських читаннях, присвячених 375-й річниці з дня народження І.С.Мазепи (червень);
- ІІІ Міжнародних Спаських читаннях (вересень);
- «Місто-пам’ятник, місто-легенда», присвячена 1025-річчю заснування Новгорода-Сіверського (вересень);
- «П’яті Конотопські читання» (вересень);
- Міжнародній науковій конференції «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв’язків», присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчю преставлення преп. Паїсія Величковського – видатного афонського подвижника, церковно-культурного діяча і письменника (листопад);
- ХІХ Міжнародних Могилянських читаннях «Давньоруські храми: дослідження та збереження» до 925-ліття від часу освячення Великої Печерської церкви (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, грудень).

Наукові співробітники заповідника організовували та брали участь у наукових археологічних дослідженнях на території Єлецького монастиря (липень). Крім того, проведено наукові археологічні дослідження на території Антонієвих печер (вересень-листопад). Взято участь у дослідженнях Спасо-Преображенського собору (листопад-грудень).

За матеріалами Міжнародної наукової конференції, приуроченої до 890-річчя першої писемної згадки про Борисоглібський собор у Чернігові, підготовлено до видання збірник наукових праць «Чернігівські старожитності» № 2 (5).

Продовжено співпрацю, відповідно до укладених угод, із Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т. Г. Шевченка, Центром пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Українським інститутом національної пам’яті, Чернігівським державним інститутом економіки і управління, Старобілоуським історичним комплексом, Музеєм історії Десятинної церкви. Мета: взаємодія установ для проведення науково-дослідницької та просвітницької діяльності.

У Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» працюють три кандидати історичних наук, а також три здобувачі наукового ступеня кандидата наук, народний архітектор України та два заслужених працівника культури України.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.