Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:36:55

Науково-дослідницька діяльність Національного заповідника "Чернігів стародавній" у 2014 році

09.02.2015   07:50Агенцiя

Одним із головних напрямків діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» є науково-дослідницька робота.

За кожним науковим співробітником закріплена наукова тема для дослідження пам’яток архітектури заповідника та його фондових колекцій.

У серпні 2013 р. в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації зареєстровані науково-дослідні роботи: «Пам’ятки археології та архітектури Чернігівського Дитинця» (державний реєстраційний номер 0113U005559), «Комплекс сакральних і культових споруд Болдиногірської гряди» (державний реєстраційний номер 0113U005600). Метою виконання науково-дослідних робіт є комплексне вивчення пам’яток історії та архітектури, які знаходяться на балансі заповідника. У рамках цих робіт розроблено п’ятирічний план виконання досліджень.

У 2014 р. наукові співробітники здійснювали дослідження зазначених науково-дослідних робіт в архівних і бібліотечних установах Києва та Чернігова. Матеріали досліджень публікувались у регіональних, всеукраїнських та міжнародних наукових виданнях, використовувались для проведення екскурсій і лекцій, у популяризаторській роботі.

Проведено Міжнародну наукову конференцію «Печери та монастирі в історії України» (на пошану Володимира Руденка, травень).

Спільно з іншими музейними та науковими установами проведено Міжнародну наукову конференцію – ІІІ Спаські читання, присвячену 110-річчю від дня народження І. Г. Спаського (вересень);
Проведено наукову конференцію «Карнабідівські наукові читання» (грудень). Мета: привернути увагу до пам’яткоохоронної та краєзнавчої діяльності на Чернігівщині у ХІХ – на поч. ХХІ століть, а також питань збереження старожитностей Чернігова, відновлення пам’яток архітектури та історії Чернігово-Сіверського краю.

Наукові співробітники заповідника взяли участь у наукових конференціях:
- «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» (Центр пам’яткознавства НАН України, березень);
- Х Міжнародній науковій конференції «Церква – наука – суспільство: питання взаємодії», присвячена пам’яті митрополита Київського і Галицького Євгенія (Болховітінова) (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, травень);
- ХІІІ Батуринських читаннях, присвячених 375-й річниці з дня народження І.С.Мазепи (червень);
- ІІІ Міжнародних Спаських читаннях (вересень);
- «Місто-пам’ятник, місто-легенда», присвячена 1025-річчю заснування Новгорода-Сіверського (вересень);
- «П’яті Конотопські читання» (вересень);
- Міжнародній науковій конференції «Русь і Афон: тисячоліття духовно-культурних зв’язків», присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні і 220-річчю преставлення преп. Паїсія Величковського – видатного афонського подвижника, церковно-культурного діяча і письменника (листопад);
- ХІХ Міжнародних Могилянських читаннях «Давньоруські храми: дослідження та збереження» до 925-ліття від часу освячення Великої Печерської церкви (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, грудень).

Наукові співробітники заповідника організовували та брали участь у наукових археологічних дослідженнях на території Єлецького монастиря (липень). Крім того, проведено наукові археологічні дослідження на території Антонієвих печер (вересень-листопад). Взято участь у дослідженнях Спасо-Преображенського собору (листопад-грудень).

За матеріалами Міжнародної наукової конференції, приуроченої до 890-річчя першої писемної згадки про Борисоглібський собор у Чернігові, підготовлено до видання збірник наукових праць «Чернігівські старожитності» № 2 (5).

Продовжено співпрацю, відповідно до укладених угод, із Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т. Г. Шевченка, Центром пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Українським інститутом національної пам’яті, Чернігівським державним інститутом економіки і управління, Старобілоуським історичним комплексом, Музеєм історії Десятинної церкви. Мета: взаємодія установ для проведення науково-дослідницької та просвітницької діяльності.

У Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» працюють три кандидати історичних наук, а також три здобувачі наукового ступеня кандидата наук, народний архітектор України та два заслужених працівника культури України.

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини