Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:30:17

Кижково-ілюстративна виставка: Трагедія Голокосту – урок для всього людства

27.01.2015   16:24Агенцiя

26 січня в залі періодичних видань Чернігівської обласної бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки «Трагедія Голокосту – урок для всього людства».

З початку Другої світової війни, однією з найстрашніших катастроф XX століття є Голокост, дослівно, – знищення людей способом повного спалення.

Це - загальний термін для позначення злодіянь, вчинених нацистами та їхніми прислужниками відносно осіб єврейської національності.

Зроблене фашистами з 1,5 мільйона євреїв в Україні та 4,5 мільйона в Німеччині, Австралії, Франції, Голландії, Польщі, Угорщині, Румунії, Югославії, Чехословаччині, Бельгії, Норвегії, Росії можна назвати катастрофою, рівною якій не було в історії людства.

Був знищений демографічний і культурний центр світового єврейства, що існував у Центральній та Східній Європі близько 1000 років, винищені безліч сімей, общин, осередків єврейської культури й ученості. Загинула ціла спільнота з особливим устроєм життя.

Щороку, 27 січня весь світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день були визволені в’язні найбільшого нацистського табору смерті – Освенцім.
Книжково-ілюстративна виставка «Трагедія Голокосту – урок для всього людства» розпочинається розділом «Історична наука про Голокост», де представлені книги Курта Зонтгаймера «Як нацизм прийшов до влади»; Алена Безансона «Лихо століття. Про комунізм, нацизм та унікальність Голокосту»; Ханни Арендт «Джерела тоталітаризму»; статті з наукового часопису «Голокост і сучасність» та журналу «Новая и новейшая история».

Проте, у дослідженнях західних учених Голокост на окупованих територіях України, Білорусії та ін. не виділений як окрема проблема. Так, німецький історик Поль Дітер у своїй статті «Фашистська окупація України в 1941 – 1944 рр. у працях західних учених», надрукованій в «Українському історичному журналі» відзначає що «Дотепер не написана історія Голокосту в Україні, а висвітлення подій тих років у різних регіонах досить фрагментарне».

Символом Голокосту та нацистських злочинів на українській землі є трагедія Бабиного Яру. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941 року в Києві було знищено більше 30 тисяч осіб мирного населення.

Тоді ж розстріляли і близько трьох тисяч військовополонених, 800 пацієнтів психоневрологічної лікарні. Розстріляли тих, хто намагався переховуватись, кого знайшли, кого виказали. Заохоченням за виказаного єврея становило 1 кг жирів та 1 кг борошна.
Бабин Яр, як місце масових страт, проіснував два роки. Він перетворився на величезну братську могилу. Там загинуло понад 100 тисяч осіб.

Привертає увагу і викликає зацікавленість краєзнавча література, яка представлена на виставці. Це – добірка документів і матеріалів «Черниговщина в период Великой Отечественной войны (1941-1945 гг.)»; видання Державного архіву Чернігівської області «Німецько-фашистський окупаційний режим на Чернігівщині», що містить в собі 92 документи; «Книга памяти евреев Черниговщины, погибших в годы Второй мировой войны», яку склав і упорядкував Я. Б. Сокольський; матеріали III-го, V-го, VII-го Міжнародних наукових семінарів «Евреи Левобережной Украины. История и культура» , які відбувались в Чернігові; документальні нариси Л. Студьонової та С. Бельмана.

Вражають сухі цифри статистики:
- в м. Прилуки було розстріляно близько 5 тис. євреїв;
- в м. Щорс загинуло 5 тис. осіб;
- в м. Остер - 400 чоловік;
- в м. Ніжин – 500 осіб

А всього в Чернігові та Чернігівській області було страчено 127 778 осіб єврейської національності.

Завідувачка відділу документів з суспільних та гіманітарних наук Зелинська В. В., презентуючи виставку, наголосила, що трагедія Голокосту і сьогодні болем відгукується в серцях і свідомості нащадків тих, хто загинув мученицькою смертю. Вона сказала, що ми повинні завжди пам'ятати слова англійського поета Джона Донна: «Ніколи не питай, по кому подзвін; він і по тобі».
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини