Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:30:24

Відтепер чернігівці зможуть прочитати матеріали зі "справи № 475"

15.12.2014   14:26

Український інститут національної пам’яті передав Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка примірник книги «Геноцид в Україні 1932–1933 рр. за матеріалами кримінальної справи № 475», видану у 2014 році у Києві Інститутом української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського Національної академії наук України, Українським інститутом національної пам’яті та Службою безпеки України.

У збірнику вміщені документи та матеріали присвячені жахливій трагедії українського народу в 20-му столітті – Голодомору-геноциду 1932–1933 років. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів кримінальної справи № 475 (судовий № 1-33/2010), які зберігаються в поточному архіві Апеляційного суду м. Києва й налічують 331 том.

Видання складається зі статей «Деякі питання методики й тактики розслідування геноциду», «Кримінальна методика у дослідженні причин масової смертності у 1932–1933 роках в Україні», «Археографічна передмова».

Документи і матеріали систематизовані у такі розділи: «Запобігання злочинам проти людства. Міжнародно-правові акти та національне законодавство»; «Порушення кримінальної справи № 475»; «Свідки звинувачують. «Голодомор пам’ятаю…» (витяги з протоколів допитів свідків)»; «Документи і щоденники»; «Фотоматеріали»; «Матеріали преси»; «Звіти іноземних дипломатів»; «Протидія влади за часів СРСР розповсюдженню інформації про Голодомор 1932–1933 років»; «Висновки судових експертів»; «Процесуальні документи та рішення суду».

У додатках вміщені наукові та популярні публікації про Голодомор зі ЗМІ, таблиця по країнах «Документи про визнання Голодомору 1932–1933 рр. актом геноциду українського народу (станом на 25 грудня)».

Також на допомогу читачам підготовлені «Перелік документів і матеріалів», «Список скорочень, уживаних у документах і матеріалах», іменний і географічний покажчики.

Відтепер чернігівці матимуть можливість прочитати збірник «Геноцид в Україні 1932–1933 рр. за матеріалами кримінальної справи № 475» (560 сторінок!) в обласному центрі:

— у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка за адресою м. Чернiгiв, проспект Миру, будинок 41;

— у Чернігівському обласному історичному музеї за адресою м. Чернігів, вулиця Горького, будинок 4.

 

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.