Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:59:44

Чернігівська слава Донбасу

11.07.2014   10:02Агенцiя

В одному з районів Маріуполя, у центрі парку з яскравою назвою “Веселка”, є бюст двічі Героя Соціалістичної Праці, лауреата Державної премії України сталевара Григорія Яковича Горбаня.

Народився він 1 квітня 1932 року в селі Шаповалівка Борзнянського району в родині пасічника. Закінчивши школу, подався до Маріуполя у ремісниче училище, після завершення якого працював слюсарем з ремонту паровозів на заводі “Азовсталь”. Службу в армії відбував водолазом на флоті. У 1955 році юнак повернувся на свій завод, але вже на іншу ділянку – підручним сталевара. Потрапив до рук Федора Ульянова, а згодом до молодого, проте вже знаного майстра Миколи Переверзєва на піч № 1, де й пропрацював все своє життя. Робота була важка, тож з трьох моряків, які прийшли після служби на завод, залишився тільки один – Григорій Горбань. За спогадами вчителя, його вирізняла впертість та любов до праці. Нічого не треба було нагадувати. Юнацькі поривання звісно призводили до непорозумінь: то поспішав, пропускаючи важливі подробиці, то “мотався” навколо печі, допікаючи всіх своїми запитаннями. Але сталеварська молодість проминула швидко.

Працюючи, закінчив вечірнє відділення заводського технікуму (1960) і отримав диплом техніка-металурга. Переверзєв, ставши майстром, у 1962 році передав Горбаню – молодому фахівцю, керування піччю. На комбінаті тоді виплавляли чавун з великим вмістом фосфору. А останній, як відомо, є ворогом металу. Тож, від сталеварів вимагалася неабияка майстерність у боротьбі зі шлаками. Проте, наш земляк засвоїв усі секрети ремесла та став професіоналом своєї справи.

Г.Я. Горбань відмінно оволодів складною технологією плавлення фосфористих марок сталі з використанням кисню. Він домігся виходу 8,21 т сталі з одного квадратного метра поду печі. В 1971 році був удостоєний найвищої нагороди за працю – Золотої зірки Героя Соціалістичної Праці, а у 1978 році першим серед металургів СРСР став двічі Героєм.

В 1974 році Григорій Якович зварив понад план 548 т сталі, значно знизивши простій печі, тож не дивно, що у 1975 році став одним з 17-ти передовиків виробництва, які першими в країні одержали Державну премію УРСР за видатні досягнення у праці.

Григорій Якович Горбань був відомим і шанованим у Маріуполі та далеко за його межами. У 1982 році став почесним громадянином міста. На початку 1980-х років з-під його пера вийшли декілька книг про працю сталевара. 1992 року Григорій Якович вийшов на пенсію. Жив у вже рідному дня нього місті на березі Азовського моря, де 18 червня 2000 року помер.


Сергій Лаєвський
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини