Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:59:27

У Чернігові відкрилася унікальна виставка “Європейський костюм ХV–ХХ століть”. ФОТО

17.05.2014   12:58Агенцiя

16 травня у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з нагоди Міжнародного Дня Музеїв та Дня Європи в Україні відкрилася унікальна для Чернігова виставка “Європейський костюм ХV–ХХ століть” (реконструкції історичного одягу).

Вона репрезентує колекцію моделей з “Костюмотеки” Київського національного університету технологій та дизайну..

Перші зразки реконструкції з’явилися на початку 1990-х років, коли в університеті була створена кафедра художнього моделювання костюма.

Історичний костюм є важливим джерелом для розробки сучасних колекцій одягу. При відтворенні моделей використовувались креслення з крійних книг, що збереглися, живописні портрети, гравюри, фотографії, автентичні зразки з музейних колекцій, вишукувались тканини найбільш наближені до старовинних матерій.

Сьогодні “Костюмотека” Київського національного університету технологій та дизайну нараховує близько 400 одиниць одягу, головних уборів, взуття, аксесуарів.

Представлені на виставці 34 моделі ілюструють основні стилістичні течії від пізнього середньовіччя до другої половини ХХ століття – готику, ренесанс, бароко, рококо, ампір, еклектику і модерн. Серед вишуканого вбрання – “костюм” короля Генріха VIII та сукня однієї з його численних дружин, одяг козацької старшини Лівобережної України XVII–XVIII століть, весільне вбрання ХІХ століття, модні прикиди початку ХХ століття.

В експозиції є зразок відтвореного студентами та викладачами університету жупана XVIII століття із зібрань Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Саме з нього почала створюватися ця колекція.

Під час урочистого відкриття організатори запропонували дійство з одягання сукні ХІХ століття. Наскільки складний це був процес, могли пересвідчитися студенти Чернігівського професійного училища побутового обслуговування та всі хто взяв участь у цьому заході.



Авторами виставки є викладачі кафедри Галина Василівна Кокоріна, Світлана Володимирівна Маркова, Ірина Володимирівна Давиденко та дизайнер Олександр Миколайович Кокорін.

Експозиція працюватиме до середини вересня за адресою: Чернігів, вул. Шевченка, 55а.

Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.