Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 14 травня, 21:11:34

У Чернігівському історичному музеї презентували путівник “Шляхами Тараса Шевченка. Київщина”

05.03.2014   09:41Агенцiя

4 березня у Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського, святкуючи 200-річчя Т.Шевченка відбулася презентація путівника “Шляхами Тараса Шевченка. Київщина” (авт. тексту Ю.А. Шиленко [та ін.]. – К.: Богдана, 2013. – 304 с.: іл.).

Книга є другою у серії видань, присвячених подорожам Великого Кобзаря Україною. Першим, минулого року був презентований путівник “Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина”, підготовлений співробітниками Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Київський том містить інформацію про міста та села в межах колишньої Київської губернії, в яких побував Тарас Григорович, про історичні пам’ятки, описані або замальовані ним, про мешканців краю, що стали друзями поета та прототипами його творів.

На Київщині були написані “Розрита могила” та “Заповіт”, “Тризна” та “Кавказ”, змальовані автопортрети та десятки портретів і краєвидів. Як співробітник Київської археографічної комісії, Шевченко, подорожуючи, збирав фольклор та етнографічні матеріали, що стали йому в нагоді.

Путівник, зображуючи Київщину таку, яку її бачив Шевченко, дає поради сучасним мандрівникам: як можна зручно доїхати та де зупинитися, що відвідати та подивитися. Він багато ілюстрований, насамперед, творами митця, що входили колись до знаменитої Шевченкіани Тарновського, а нині зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка. Саме його фахівці увійшли до авторського колективу видання.

На презентації, участь у якій взяли музейні та бібліотечні працівники, були присутні директор видавництва “Богдана” Борис Логінов та його заступник Світлана Хіхлушко. Вони розповіли присутнім про роботу над упорядкуванням матеріалів та створенням путівника.


http://www.choim.org/?p=2286

 

Останні новини Чернігівщини

Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає підприємців не піддаватись на провокації шахраїв

Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає підприємців не піддаватись на провокації шахраїв 15:18

До Головного управління ДПС у Чернігівській області надходить інформація від суб’єктів підприємницької діяльності про те, що до них телефонують невстановлені особи (зокрема з телефонних номерів: 0988736664, 0686921727), які представляються працівниками Головного управління ДПС у Чернігівській області, та шахрайським шляхом намагаються виманити гроші.

Поліція розслідує обставини ДТП з травмованими в Корюківському районі 10:21

Вчора близько 9-ї години ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на трасі «Чернігів-Мена-Сосниця-Гремʼяч» сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої постраждали люди.

Кількість вакансій зростає

Кількість вакансій зростає 10:18

Про це повідомляють у обласній службі зайнятості. За словами її очільниці Людмили Ключник, у січні-квітні поточного року служба зайнятості мала 3,6 тис. пропозицій від роботодавців області (з них 2,8 тис. подані цьогоріч) - це вже на 59% більше минулорічного показника.

Крістіна Опанасенко здобула бронзову нагороду на Кубку Європи з дзюдо серед кадетів (U-18) 10:07

Маємо приємну звістку з азербайджанського міста Гейгель, де цими вихідними проходив Кубок Європи з дзюдо серед кадетів (U-18).

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 загибель на водних об’єктах, 2 аварійні ситуації на мережах життєзабезпечення, 2 дорожньо-транспортні пригоди, 4 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждало.