Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:27:49

Як Чернігівщина готується до 200-річчя Великого Кобзаря

15.01.2014   08:28

Указом Президента України Віктора Януковича від 11 квітня 2012 року № 257 2014 рік був оголошений Роком Тараса Шевченка. Символічно, що перше у цьому році засідання прес-клубу «Ділове слово», яке відбулося 14 січня, було присвячене саме реалізації на Чернігівщині завдань Глави держави щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Про заходи, що вживаються з метою вшанування пам’яті Великого Кобзаря, повідомили ті, хто безпосередньо втілює їх у життя: директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, директор обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського Сергій Лаєвський, головний режисер, художній керівник обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Андрій Бакіров та директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко.

Сергій Лаєвський розповів про зв’язки Тараса Шевченка з Чернігівською землею та про експонати, пов’язані з життям та творчістю митця, які зберігаються в обласному історичному музеї. За його словами, на території нинішньої області є понад 20 населених пунктів, де перебував поет, і їхня кількість збільшується. Звичайно ж, це пов’язано з активними історичними дослідженнями, які проливають світло на раніше невідомі сторінки життя Тараса Шевченка.

Директор музею ім. В. В. Тарновського продемонстрував виданий закладом путівник «Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина» та повідомив про плани його перевидання. Він також розповів про підготовку пересувної виставки «Чернігівські дороги Кобзаря», яка подорожуватиме 30-ма населених пунктах, де перебував поет, та виїздів лекторію «Шляхами Тараса Шевченка». На щорічних зборах Товариства «Чернігівське земляцтво» у м. Києві 17 січня демонструватиметься виставка «Тарас Шевченко у творчості митців Чернігівщини».

Андрій Бакіров підкреслив, що 200-річчя Великого Кобзаря — знакова подія для обласного театру, який носить ім’я Тараса Шевченка. Творчий колектив відзначить її тижнем вистав за творами поета. Окрім того, наприкінці листопада відбудеться прем’єра оновленої думи-опери «Сліпий» за поемою «Невольник».

Інна Аліференко розповіла про підготовку обласною бібліотекою ім. В. Г. Короленка бібліографічного покажчика «Чернігівські шляхи Тараса», до якого увійшло близько 200 джерел. Ця книга розрахована на всіх поціновувачів творчості Тараса Шевченка, музейних працівників, краєзнавців.

Окрім того, будуть оцифровані і оприлюднені на Інтернет-сайті бібліотеки рідкісні видання творів поета, які зберігаються у Чернігові, зокрема — «Кобзар» 1894 року видання.

У бібліотечних закладах низки районів Чернігівщини вже почалися шевченківські читання, а у бібліотеці ім. В. Г. Короленка 6 березня відбудеться літературний вечір «Шевченкові музи».

Сергій Мойсієнко зробив акцент на ролі органів влади у підготовці до ювілею Великого Кобзаря. 22 листопада 2013 року головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком та головою обласної ради Анатолієм Мельником було затверджено план заходів з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Відповідні плани також затверджені у містах обласного підпорядкування та районах області. Всі заплановані заходи не лише детально продумані та відповідально організовані, а й підкріплені фінансово.

Директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій наголосив, що Чернігівщина — це один з тих регіонів України, де найчастіше бував митець, і що Сіверський край, поза сумнівом, був для останнього джерелом натхнення.

На території області знаходиться 54 об’єкти історії та монументального мистецтва, пов’язані з життям та діяльністю Тараса Шевченка. На даний час більшість з них перебувають у доброму та задовільному стані.

З метою вшанування пам’яті Великого Кобзаря на території Чернігівської області впроваджуються 3 нові тематичні екскурсійно-туристичні маршрути «Шляхами Т. Г. Шевченка», які пройдуть такими населеними пунктами як Добрянка, Седнів, Сокиринці, Ніжин, Батурин, Козелець та ін. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації Володимира Хоменка від 22 жовтня 2013 року № 438 «Про проведення творчих звітів районів та міст області „Співаймо шану Кобзареві“» у лютому відбудуться творчі звіти районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук. А 4 березня, протягом «Шевченківського тижня», в Національному палаці мистецтв «Україна» відбудеться творчий звіт Чернігівської області, присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, народний артист України, кобзар-лірник Василь Нечепа проводить Міжнародну мистецьку акцію «200 концертів до 200-річчя Великого Кобзаря». Нещодавно відбувся його 175-й концерт.

Загалом, як пообіцяв Сергій Мойсієнко, в області до ювілею Великого Кобзаря відбудеться цілий комплекс тематичних заходів, акцій, виставок, конкурсів читців, вечорів поезії, літературно-мистецьких свят. З їх детальним переліком можна ознайомитися на веб-сайті Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини