Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:21:33

Голова облдержадміністрації зустрівся з діячами культури і мистецтва

18.12.2013   18:32

18 грудня голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко зустрівся з діячами культури і мистецтва області. На початку зустрічі очільник області вручив державну відзнаку – Указом Президента України Почесне звання „Заслужений працівник культури України” присвоєно керівнику оркестрової групи, солісту оркестру академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Юрію Слободенюку.

Розпочинаючи зустріч, голова облдержадміністрації повідомив присутнім, що у листопаді цього року відбулась зустріч Президента України Віктора Януковича з діячами культури і мистецтв, під час якої обговорювалися шляхи розвитку гуманітарного простору країни. Видатні українські митці поділилися думками щодо вирішення проблем в українській культурі, подякували Главі держави за підтримку художніх колективів.

«Глава держави наголосив на важливості рішень, які стосуються вдосконалення законодавства про культуру, у тому числі надання державної підтримки закладам культури, розвитку національних творчих спілок, підтримки молодим діячам культури і мистецтва, порядку організації та проведення гастрольних заходів, організації та проведення Всеукраїнського звіту майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва України», - зазначив Володимир Хоменко.

За результатами зустрічі, з метою вирішення актуальних питань розвитку культури і мистецтва в Україні видано відповідне Доручення Президента України, шляхи реалізації якого в нашому регіоні розглядалися на зустрічі.

Проаналізував стан розвитку та окреслив актуальні питання галузі культури директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко. За його словами, в рамках проголошення Президентом України 2013 року Роком дитячої творчості, на виконання нових соціальних ініціатив Глави держави «Діти-майбутнє України» Департаментом культури проведено низку культурно - мистецьких акцій, фестивалів, конкурсів, спрямованих на виявлення та підтримку обдарованих дітей та молоді.

2013 рік був ознаменований відзначенням важливих історичних дат: 95 - річницею подвигу Героїв Крут, 70-роковинами Корюківської трагедії, проведенням Міжнародного молодіжного фестивалю «Дружба-2013», присвяченого 1025- річчю хрещення Київської Русі, 70-річчя звільнення Чернігівської області від фашистських загарбників.

Сьогодні в Чернігівській області працює 776 клубних закладів, зокрема у сільській місцевості – 710.

Інформаційно-бібліотечне обслуговування населення області забезпечують 723 публічні бібліотеки, які віднесені до сфери управління Міністерства культури України, з них на селі – 617.

Чернігівська область входить у п’ятірку лідерів з охоплення населення бібліотечним обслуговуванням.

В регіоні діє 31 музей комунальної форми власності та 4 національні заповідники: «Гетьманська столиця», «Чернігів стародавній», «Качанівка» та «Крути».

Щороку музейні заклади області відвідує близько 1 млн. чоловік (загальна кількість відвідувачів музеїв України становить понад 21 млн. осіб).

Чернігівщина є безумовним лідером музейного будівництва. Протягом останніх років відбудовано Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», створено Меморіальний комплекс «Пам'яті Героїв Крут», музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград», відкрито Музей історії партизанського руху на Чернігівщині 1941 — 1943 років в с. Єліно Щорського району, Музей художника Миколи Ге та Талалаївський краєзнавчий музей.

Започатковано створення районного Музею історії родини Розумовських в с.Лемеші Козелецького району.

Протягом 2013 року театрально-видовищними підприємствами області поставлено 31 нову вистав, підготовано 67 нових концертних програм, відновлено 8 вистав. За підтримки Департаменту культури продовжувалась гастрольна діяльність театральних колективів. Зокрема, театри стали учасниками 12 Міжнародних та Всеукраїнських фестивалів.

За ініціативи обласної державної адміністрації наказом Міністерства культури України від 31.11.2013р. №1083 Ніжинському українському драматичному театру ім. М.М.Коцюбинського присвоєно статус академічного.

Культурно-мистецьку освіту регіону забезпечують 37 шкіл естетичного виховання та 2 вищих навчальних заклади культури – Чернігівське музичне училище ім. Л.Ревуцького та Ніжинське училище культури і мистецтв ім. М.Заньковецької.

Значна увага приділяється збереженню національної культурної спадщини. Свідченням цього є майже 9 тисяч нерухомих пам’яток, що перебувають під охороною держави, з яких 98 увійшли до Державного реєстру національного культурного надбання.

Учасники зустрічі ґрунтовно обговорили актуальні питання розвитку культури і мистецтва на Чернігівщині. Серед розглянутих питань - вдосконалення нормативно-правової бази; забезпечення функціонування закладів культури, зокрема і в сільській місцевості; створення належних умов для розвитку творчості людини; залучення благодійних організацій, меценатів та спонсорів до участі у заходах, спрямованих на розвиток культури і мистецтва.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко зауважив, що за останні роки в Україні відбувся значний прорив у вдосконаленні нормативно-правової бази. Українська культура, зважаючи на її високий професійний рівень, вже давно інтегрована в європейський простір. Але потрібно ще докласти чимало зусиль для презентації нашої традиційної національної культури на світовому рівні.

«Враховуючи визначальну роль культури в консолідації українського суспільства, нашими першочерговими завданнями є забезпечення реалізації і захисту прав громадян у сфері культури і мистецтва, створення необхідних умов для розвитку творчості людини», - наголосив очільник області.

Серед першочергових завдань місцевих органів влади, успішна реалізація яких значною мірою залежить від підтримки діячів культури і мистецтв області, голова облдержадміністрації визначив:
• збереження мережі закладів культури;
• підтримки культурно-мистецьких проектів творчої молоді, збереження і розширення мережі шкіл естетичного виховання, особливо в сільській місцевості;
• сприяння діяльності національних творчих спілок та громадських об'єднань у сфері культури в реалізації їх статутних завдань;
• забезпечення модернізації матеріально-технічної бази та доступність послуг закладів культури для різних категорій населення;
• сприяння розвитку національного культурного продукту та сучасного образотворчого мистецтва;
• забезпечення розвитку міжнаціонального діалогу та популяризація української культури і мистецтва за кордоном, активізація євроінтеграційних процесів у культурній сфері;
• активізація діяльності щодо залучення інвестицій у сферу культури.

«Упевнений, що зможемо вирішити завдання, поставлені Президентом України щодо розвитку культурно-мистецької галузі, за умови тісної співпраці органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадських організацій і творчих спілок, ЗМІ та наших видатних діячів культури, що віддають свої сили, талант і творчі здобутки задля розквіту рідного краю», - зауважив Володимир Хоменко.

Висловлені під час зустрічі думки та слушні пропозиції будуть узагальнені та направлені до Міністерства культури з метою внесення до проекту указу Президента України «Про додаткові заходи щодо державної підтримки культури і мистецтва України».

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.