Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:50:16

Представлено книгу про національно-визвольну боротьбу на південній Чернігівщині

28.10.2013   08:00Агенцiя

26 жовтня відбулася презентація книги історика Віктора Моренця «Земля, полита кров’ю». Видання розповідає про національно-визвольну боротьбу 1919-1924 рр. на теренах південної Чернігівщини.

Віктор Моренець

Віктор Моренець

Захід відбувся в рамках зустрічі прилучан із народним депутатом, уповноваженим представником парламентської фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" на Чернігівщині Русланом Марцінківом. Також на представленні книги був присутній голова обласного осередку «Свободи» Костянтин Лубенцов.

Зустріч відбулася в актовій залі Прилуцької спеціялізованої школи І-ІІІ ступенів № 6. На представлення книги зібралося близько двохсот прилучан та гостей міста, які прибули з усієї области.

Виступаючи перед громадою, Руслан Марцінків представив присутнім автора презентованого видання. Зазначимо, що на видання книги пожертвували кошти народний обранець та свободівці краю.

До присутніх звернувся автор передмови до книги «Земля, полита кров’ю» український журналіст, театрознавець, член спілки театральних діячів, журналістів України Віталій Жежера. Відомий публіцист зауважив, що Віктор Моренець зумів вдало описати у книзі історію таким чином, що його мала батьківщина стає центром подій. На відміну від инших істориків та краєзнавців, автор «Землі, политої кров’ю» робить це аргументовано, базуючись на значній кількості опрацьованих архівних документів, світлин.

Непересічність такої події, як вихід у світ книги про національно-визвольну боротьбу на південній Чернфігівщині, оцінили і міські краєзнавці. Це, зокрема, підтвердила у своєму виступі заступник голови Прилуцького краєзнавчого товариства ім.В.Маслова Олена Клочко.

Слово також мав журналіст та історик Ростиславу Мартинюку. Родом із Чернігівщини, пан Ростислав наголосив на тому, що дуже важливо зберігати та відтворювати пам’ять про визвольну боротьбу своїх земляків.

Голова Прилуцької районної організації ВО «Свобода» Юрій Щербина у своєму виступі висловив надію, що ця книга не буде припадати пилом на поличках, а виведе із мороку затуманених українців.

Продовжуючи захід, виступив автор книги Віктор Моренець. Історик на проєкторві продемонстрував присутнім знімки документів та світлин із державних, наукових та громадських архівів. Показ кожного слайду дослідник супроводжував розповіддю про ті чи инші історичні події або  постаті, які описано в книзі. Віктор Моренець розповів про історію створення книги, а також подякував тим, хто долучився до створення видання.

На завершення презентації виступив гурт «Мамай». Музики виконали кілька українських пісень, зокрема одну авторську композицію.

Учасники заходу наголошують: важливо, аби книги не лише було видано, але й прочитано. Тому необхідно популяризувати українське слово серед громадськости. Зауважимо, що книги буде передано до місцевих музеїв та бібліотек. Також у подальшому видання представлять у инших містах области, зокрема в Чернігові.


За інформацією прес-служби Чернігівської обласної організації ВО «Свобода

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини