Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:34:24

Покровські читання. Раунд другий – Чернігів

17.10.2013   07:26Агенцiя

Біля кожного митця витає аура дивовижності. Будь-який поет чи музика, кожен, хто творить живе іншим життям, здається, не таким буденним, як пересічний громадянин. Кожен митець занурений в образи, фігури, героїв. І як актор на сцені занурюється в життя своїх персонажів і образів. Актова зала музею М. Коцюбинського в Чернігові 15 жовтня на круг зібрала по декілька талановитих і неординарних особистостей, котрі презентували свої твори. Це Перші “Покровські читання”, що відбувалися в стінах музею. Перший раунд таких читань проходив у суботу в Ніжині 12 жовтня.

Даний захід започаткувала громадська організація Літературно-мистецького  об’єднання “Гоголівка” (м. Ніжин) в  партнерстві з  Центром прогресивної молоді молодіжної громадської організації “Апельсин”, відділенням Національної спілки письменників України, Культурно-мистецьким центром “Інтермеццо”, Літературної спілки “Чернігів”, за підтримки депутата Чернігівської міської ради Костянтина Іванова. Це перший такий захід “Гоголівки” як громадської організації, яка створена нещодавно. Як ініціативна група уже шість років поспіль у Ніжині проводить фестиваль “Гоголівка”. 

“Покровські читання” зібрали в  залі  музею М. Коцюбинського досить багато письменників різного стильового напрямку.  Розпочала  читання Голова спілки письменників  в Чернігівській області  Олена Конечна. Твори неординарні – проза. Осінні пейзажі дарував редактор журналу “Літературний Чернігів” Михась Ткач. Споминами про далекі юнацькі роки дарував Олексій Брик. Захоплення викликали виступи Олександра  Штаня та Валентини Михайленко. Станіслав Журавель підняв тему українського патріотизму, козаччини.  Дитяча поетеса – педагог від Бога, Тетяна Покалюк продовжила тему. Вона у своєму творі показала, вже давно, наболілу тему русифікації українців. Вклала  у свій недитячий твір про дідуся і внука різні образи українства русифікованого та національного. Пані Тетяна вказала Шляхи повернення до матірної мови й культури. Ірина  Кулаковська подарувала іншу поезію трішки меланхолійну, ніжну, як вересневий вітерець. У журналіста  Чернігівської обласної телерадіокомпанії Олексія Маслова – поета, вихованця літературної студії Ніжинського Державного університету й зараз у своїх творах є тяжіння до особливої Ніжинської письменницької школи.  Ігор Дубровський ще школяр. Та проте хлопець має хист до слова. Пробує себе і  у поезії, і у  прозі. Його невеличкі етюди не лишили байдужими знаних письменників.

“VOICE of MIND” – український  акустичний  гурт кохаються в музиці, яку “не включають”, подарували присутнім хвилини романтичного настрою. Солістка гурту Ольга Швед, родом з Городнянщини, не просто поетеса. Вона поет-пісняр. А це митець у квадраті. Свої поетичні твори  разом з творчим партнером кладе на ноти. ЛМО “Гоголівка” з гуртом “VOICE of MIND” співпрацює з весни цього року, з літературно-мистецького фестивалю “Гоголівка-перезавантаження”.

Літератори від КМЦ “Інтермеццо” були відзначені цінними подарунками  – книгами.  А партнер ЛМО “Гоголівки” Центр прогресивної молоді “Апельсин” в особі Станіслава Тавлуя, подарував квитки на рок-оперу “Стіна”, котра уже 14 вересня зібрала повну залу чернігівського  міського палацу культури. “У планах, – каже імпресаріо “Персони 38″ пан Станіслав, – українська п’єса, не шароварна. Шукаємо митців,  які допоможуть усім нам створити нову сучасну україномовну п’єсу. Скажімо, “Лісова пісня ” Лесі Українки повинна зазвучати новими сучасними звуками й засяяти фарбами мегаполісу. Тому ми й підтримали починання Літературно-мистецького об’єднання “Гоголівка” у Ніжині й тут у Чернігові. Неординарним здався виступ у Ніжині Володимира Гільчука. Будемо співпрацювати.”

У планах Літературно-мистецького  об’єднання весною фестиваль “Гоголівка”. Уже ведеться підготовка до нього,  розробляється проект програми.  Аналізуються помилки допущені під час проведення цьогорічної “Гоголівки”  та “Покровських читань”.

Починання, започатковане цього року Літературно-мистецьким об’єднанням “Гоголівка”, “Покровські читання”, не прощаються. Організатори та партнери вважають, що даний захід продовжить своє життя у році 2014-ому.

Сергій КОРНІЄНКО
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини