Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:12:03

Військові відзначили міжнародний день музики

01.10.2013   16:47

Сьогодні колектив військового оркестру 8-го Чернігівського навчального центру Державної спеціальної служби транспорту відзначив Міжнародний день музики. Це свято було засноване 1 жовтня 1975 року за рішенням ЮНЕСКО. І одним з ініціаторів його установлення був один з найзначніших композиторів 20 століття композитор Дмитро Шостакович.

Зі святом військовий оркестр на чолі з його керівником підполковником Миколою Смалем особисто привітав начальник центру полковник Степан Гута. Він побажав оркестрантам подальших творчих успіхів і відзначив кращих за зразкове виконання своїх обов’язків подяками, грамотами, преміями, цінними подарунками, а також вручив погони військовослужбовцями з нагоди присвоєння їм чергових військових звань.
 
Продовження славетних традицій своїх попередників та здобуття нових вершин музичного олімпу побажав музикантам колишній начальник оркестру – диригент 8-го окремого залізничного полку майор у відставці Валентин Олександрович Мязь, який 20 років, з 1969 по 1989 роки, очолював полковий військовий оркестр. Й нині Валентин Мязь постійно бере активну участь в житті навчального центру і його оркестру, сприяє підвищенню професіоналізму музикантів, адже оркестр це чимала сторінка його життя, тим паче, що очолює його учень Валентина Олександровича – Микола Смаль, якому він свого часу дав путівку в творче життя.
 
Також з вітальним словом до військових музик звернувся священик Храму всіх святих протоієрей Володимир, який, до речі, строкову службу свого часу проходив у військовому оркестрі залізничного полку в Чернігові. Протоієрей Володимир помолився за музикантів, благословив на бездоганне виконання ратної служби, підтримання високого бойового духу військовослужбовців і побажав їм міцного здоров’я, сімейного благополуччя і божої ласки. Священик подарував кожному з музикантів іконки з молитвами, військовому колективу – ікону святого Іоанна, а Валентину Мязю – Миколи Чудотворця.
 
На завершення урочистостей військовий оркестр на плацу центру виконав для гостей уривок з «Урочистої увертюри 1812 рік» Петра Ілліча Чайковського в оригіналі з використанням гармати зразка 1882 року. Саме цей уривок буде фінальною частиною дефіле чернігівських військових музик на Міжнародному  фестивалі духових оркестрів «Мюзик-парад – 2014» у Німеччині, запрошення на який колектив вже отримав. В листі від німецької сторони, зокрема, зазначалося, що музичний колектив навчального центру визнаний кращим військовим оркестром фестивалю «Мюзик-парад – 2013» за підсумками півторамісячного турне у 25 містах держави від Саартбрюкена до Берліна.
 
Музики беру участь в міжнародних фестивалях не вперше. В їхньому заліку турне по залізничних частинах Збройних Сил Республіки Білорусь, чудові виступи під час щорічних фестивалів «Сурми Конституції» в Сумах, а також тріумф під час виступу позаминулого року в Німеччині, коли музиканти центру були визнані кращими серед колективів Великобританії, Нідерландів, Польщі, Франції і Чехії й на Міжнародному фестивалі духової музики «Берлін-тату – 2012», який проходив у Берліні та Лейпцизі.
 
На разі колектив, під вмілим керівництвом підполковника Миколи Смаля,  готується до виступу 11 жовтня в Києві з нагоди визволення столиці України, зокрема ударів фашистам 38-ї армії з Лютізького плацдарму, які забезпечили успіх Київської операції.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини