Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:12:18

На табличках з назвами прилуцьких вулиць будуть герб і святитель

06.08.2013   09:06Агенцiя

Прилуки взялися наводити лад у своєму адресному господарстві.

На вулицях, провулках, в'їздах та площах будуть встановлені абсолютно нові таблички з їх назвами. Зразки цих табличок першими побачили й оцінили депутати міськради на сесії 25 липня, обговорюючи міську Програму «Впорядкування адресного господарства міста Прилуки протягом 2013-2017 років» і виділяючи на її реалізацію перші 65 тисяч гривень. Усього Програма обійдеться громаді у 250 тисяч бюджетних гривень. Планується залучати і позабюджетні кошти.

Керуючись затвердженим виконкомом Положенням, дизайн нових табличок розробив колектив відділу містобудування та архітектури міської ради.
    
– Варіантів табличок було багато, – розповів «ВЧ» начальник цього відділу Роман Мірчук. – Їх усі розглядала узгоджувальна комісія. Було вивчено досвід Львова, Харкова. Нам сподобалося, що там на табличках є герб міста, тож і ми скористалися цією ідеєю. Відтак, на нових прилуцьких табличках зліва буде герб міста, потім ітиме назва вулиці (провулка, в'їзду, площі) українською та англійською мовами, далі – схематичний силует пам’ятника небесному покровителю міста Іоасафу Бєлгородському. Кольори табличок такі ж, як у герба Прилук: жовтий і синій.

Загалом буде чотири види табличок. Три з них, маючи однакову висоту (200 міліметрів), різнитимуться довжиною, яка коливатиметься в залежності від кількості символів у назві: від 4 до 17. До речі, на сьогодні за довжиною назви в Прилуках лідирує вулиця Червоноармійська, де аж шістнадцять літер. Четвертий вид табличок призначатиметься для вулиць, провулків та в'їздів, назви яких складаються із двох слів. Тут висота сягне 250 міліметрів, а довжина – 1,1 метра.

Вартість табличок, зрозуміло, теж буде різною. Найменша коштуватиме 50 гривень, середня (таких по місту буде близько сімдесяти відсотків) – 70, найбільші – 100 і 150. За умови, якщо вони, як пропонують розробники, виготовлятимуться з пластика. Якщо ж матеріал замінять на метал, а саме на цьому наполягають деякі депутати міськради, то ціна буде вищою. Усі «за» і «проти» такого кроку доручено вивчити управлінню житлово-комунального господарства, чим воно вже й займається.

А жителів міста, безперечно, цікавить, коли ж їхні вулиці, провулки та в'їзди прикрасять нові й доволі симпатичні таблички.

– Програма «Впорядкування адресного господарства міста Прилуки протягом 2013-2017 років» реалізовуватиметься у кілька етапів. На першому таблички будуть встановлені там, де вони на сьогодні взагалі відсутні, – пояснив Роман Мірчук. – А вже потім виконуватиметься заміна старих. Комітети самоорганізації населення склали і подали списки вулиць, провулків та в'їздів міста, які наразі не мають табличок з назвами. З них і почнеться впорядкування адресного господарства. До табличок у тому ж стилі виготовлятимуться номерні знаки будинків. У приватному секторі люди придбаватимуть ці знаки за власний кошт, а самі таблички профінансує місто: як виготовлення, так і монтаж. Житловим фондом, що на балансі КП «Прилукижитлобуд», опікуватиметься дане підприємство.

Слід сказати, що Прилуки виважено підійшли до впорядкування свого адресного господарства. Спершу міська рада затвердила новий Перелік вулиць, провулків, в'їздів та площ міста. Він не переглядався з 2008 року, а відтоді було ухвалено не одне рішення про перейменування вулиць, присвоєння назв новим вулицям і площам. Переліком навіть усунено розбіжності щодо написання окремих назв. Для цього його розробники немало попрацювали з музейниками. У підсумку місто отримало офіційний документ, на підставі якого можна виготовляти нові таблички, не боячись, що про когось забули чи когось не так назвали.

Впорядкування адресного господарства не тільки полегшить проведення переписів населення і виборчих кампаній, а й покращить імідж міста, ставлення до нього гостей. Бо зникне плутанина з назвами вулиць, викликана насамперед їхнім перейменуванням. Це коли вулиця понад десять років тому офіційно змінила назву, але й досі живе під старою вивіскою. Приїжджим такі парадокси створюють чимало незручностей. Особливо іноземцям. Ну як їм поясниш, що коли вони шукають у Прилуках вулицю Андріївську, то треба йти туди, де стоїть покажчик «Пролетарська»? Якась суцільна дезорієнтація. Але терпіти її вже недовго.


Варвара Головко, газета "Відомості Чернігівщини"

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини