Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:38:32

На реконструкцію та відновлення певних об'єктів у Києві та Чернігові в рамках підготовки України до 1025-річчя хрещення Русі було виділено 47 мільйонів гривень

25.07.2013   07:26Агенцiя

Про це заявив міністр культури Леонід Новохатько на прес-конференції в середу, відповідаючи на питання з приводу того, скільки загалом коштів було виділено в рамках підготовки України до 1025-річчя хрещення Русі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Міністр зазначив, що не може назвати загальну суму, оскільки значна частина заходів проходить безкоштовно, або за кошти спонсорів.

"З держбюджету я назвати можу - 47 мільйонів нещодавно виділив уряд. Це, в основному, на відновлювальні та реставраційні, будівельні або навколобудівельні роботи по таких об'єктах, як Києво-Печерська Лавра, Софія Київська та дитинець у Чернігові - Катерининська церква часів Київської Русі" , - сказав Новохатько.

Говорячи про ступінь готовності цих об'єктів до святкування 1025-річчя хрещення Русі, він сказав:

"Завершено або завершуються певні роботи на основних об'єктах, пов'язаних з прийняттям християнства".

Він, зокрема, зазначив, що в Києво-Печерській Лаврі проведено ремонтні роботи на дзвіницях, келіях, в трапезній. Також, за його словами, проведені певні роботи в Михайлівському соборі, Фролівському жіночому монастирі та Іллінській церкві в Києві.

За його словами, завершено роботи у Катерининській церкві Чернігова, яка є навіть давнішою, ніж Софія Київська.

Говорячи про столицю, міністр також додав, що певні роботи проведені з реконструкції пам'ятників Володимиру і княгині Ользі.

Він звернув особливу увагу на те, що київська влада провела роботи з відновлення колони Магдебурзького права. Міністр нагадав, що раніше пам'ятник також називався "Нижнім пам'ятником хрещення Русі".

За словами Новохатька, на сьогодні біля колони відновлені сходи.

Він зазначив, що в цілому святкування хрещення Русі є хорошим приводом звернути особливу увагу на пам'ятки архітектури.

"Є привід і логіка звернути особливу увагу на пам'ятники давньоруської доби на території України, у Києві на місці хрещення", - сказав він.
Рішення Кабміну про виділення 47,9 мільйонів на заходи щодо святкування Хрещення Русі
Рішення Кабміну про виділення 47,9 мільйонів на заходи щодо святкування Хрещення Русі

Міністр зазначив, що певні реставраційні роботи були проведені фактично у всіх регіонах України.

"Відповідні заходи проведено практично у всіх регіонах України. Проведені, нехай невеликі, але святкові заходи з приведення в порядок об'єктів сакральної архітектури, хоча в цілому, їхній стан у багатьох випадках, звичайно, бажає кращого. На жаль, це сьогодні залишається актуальним" , - резюмував міністр.

Як відомо, раніше голова КМДА Олександр Попов заявляв, що міська влада виділила на заходи з відзначення Хрещення Русі 30 мільйонів гривень.

За його словами, на ці кошти викладають мозаїку із зображенням сцен Хрещення Русі в основі колони Магдебурзькому праву, реставрують Володимирську гірку (на ній тільки вимостили плиткою доріжки - УП), деякі православні храми та ін.

Раніше також повідомлялося, що на закритій частині засідання Кабміну 3 липня міністри виділили 47, 9 млн грн для підготовки річниці Тараса Шевченка та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

http://www.pravda.com.ua/news/2013/07/24/6994844/

 

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини