Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:51:06

Фільм «Корюківка. Злочин проти людяності» отримав визнання на міжнародних фестивалях

13.06.2013   13:03Агенцiя

Диплом 1-го ступеня VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» у м. Волгоград Російської Федерації у номінації «Кращий телевізійний нарис» вручили телефільму Національної телекомпанії України «Корюківка. Злочин проти людяності». Автор і режисер документальної кінострічки Сніжана Потапчук.

31 травня 2013 року відбулося нагородження переможців VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» у м. Волгоград Російської Федерації. Цього року фестиваль зібрав рекордну кількість учасників. Загальна мета – збереження правдивої пам’яті про героїв та жертв війни. Журі очолив відомий російський журналіст Олександр Сладков. Як зазначили члени журі, більшість робіт розповідали про ветеранів-учасників Сталінградської битви. Авторські роботи упродовж трьох днів оцінювалися в десяти номінаціях: краща кінопрограма, фільм, авторська, режисерська, дебютна, операторська робота, інформаційний сюжет, музичне та звукове оформлення, найкраща військово-патріотична і телевізійна програма, кращий телевізійний нарис, найкращий фільм-портрет.

У номінації «Кращий телевізійний нарис» диплом 1-го ступеня вручили телефільму Національної телекомпанії України «Корюківка. Злочин проти людяності».

Ще раніше, 11–13 травня 2013 року, у Севастополі в Україні пройшов IX Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм «Перемогли разом». Представники телерадіокомпаній, творчих об’єднань, студій дев’яти країн: України, Росії, Казахстану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Литви та Китаю представили на розсуд журі майже 200 робіт. Це телевізійні програми, ігрові та документальні фільми, телесеріали, повнометражні стрічки, радіонариси, інтерв’ю, музичні фільми. Творчий конкурс проходив у семи номінаціях: «Літопис великого подвигу», «Цих днів не змовкне слава», «Спільні перемоги спадкоємців Великої Перемоги», «Батьківщина. Честь. Обов’язок», «У війни не жіноче обличчя», «Естафета Пам’яті», «Розкинулося море широко».
Фільм Сніжани Потапчук «Корюківка. Злочин проти людяності» став володарем диплому ІІ ступеня в номінації «Літопис великого подвигу».

Автор ставила собі за мету розповісти про масштабну каральну акцію  на території Європи знищення нацистськими карателями 1–2, 9 березня 1943 року містечка Корюківка Чернігівської області України через призму сучасності.

Творчій групі Сніжани  Потапчук ще на підготовчому етапі  надали допомогу у створенні фільму Центральний державний архів  громадських об’єднань України, Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України. Науковим консультантом виступив Український інститут національної пам’яті.

На Чернігівщині роботу знімальної групи забезпечили Чернігівська облдержадміністрація, Корюківська райдержадміністрація, Державний архів Чернігівської області та Корюківський історичний музей. З нею активно співпрацювали свідки трагедії та нащадки вцілілих та загиблих корюківчан.

Зауважимо, що важливу роль у виборі теми фільму у 2012 році зіграли вітчизняні журналісти та редактори засобів масової інформації, насамперед із Чернігівщини. Саме завдяки їхнім інформаціям і публікаціям талановитий представник молодої генерації української кінодокументалістики Сніжана Потапчук прийняла рішення про створення документальної стрічки «Корюківка. Злочин проти людяності».

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Кінострічку можна подивитися за посиланням http://1tv.com.ua/uk/video/program/documentary/2013/03/06/6001.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини