Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:51:21

Відразу три виставки відкрилися в національних закладах Києва за участі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

30.05.2013   08:42Агенцiя

Справжнім виставком марафоном став травневий тиждень (20–28 травня 2013 року) для Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського: відразу три виставки відкрилися в національних закладах Києва за його участі.

20 травня в Національному заповіднику “Софія Київська” розпочався виставковий проект “Київська Русь”. Перша виставка присвячувалася 900-річчю вокняжіння Володимира Мономаха. Із зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського представлена зброя кінця Х століття: два мечі, на одному з яких клеймо-напис, та вістря списів, а також різноманітні прикраси: наконечники ременів, накладки на сумку, наконечник піхов меча. Всі експонати походять зі знаменитого Шестовицького дружинного комплексу, розкопки якого розпочав співробітник музею П.І. Смолічев у 1925 році

24 травня в Національному музеї історії України відкрилася без перебільшення грандіозна виставка “1000 років українській печатці”. Серед понад 400 зразків сфрагістики – 4 експонати з нашого музею, три з яких із зібрання Василя Тарновського. Це два універсали гетьмана Кирила Розумовського. Перший – 1752 року – виданий Якову Тарновському на маєтності. Він має гетьманську печатку, обрамлену вишуканою червоною стрічкою, зав’язаною бантом. Другий – виданий 1760 року Григорію Теплову на будинок у Батурині, прикрашений паперовою кустодією з військовою арматурою, рослинним орнаментом та гербом Російської імперії. Один із найцікавіших експонатів виставки – так звана “Книга Забіл” (1679–1745) – збірник, упорядкований Іваном Забілою. Вона містить 67 документів, малюнки гетьманів, купців, царів, святих, літописні та історичні нотатки, реєстри, генеалогію Забіл, відбитки урядових, церковних та старшинських печаток. Особливе значення з-поміж них має малюнок “Sigilum Ucrainie” (sic!). А найдавнішим серед чернігівських експонатів виставки є кістень ХІ століття, прикрашений тризубом Ярослава Мудрого, який був знайдений 1984 року під час археологічних розкопок у Чернігові.

28 травня в приміщенні Національного музею Тараса Шевченка з нагоди 75-річчя Національного науково-дослідного реставраційного центру України відкрилася виставка “Минуле, врятоване для майбутнього”. Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського були надані 12 музейних предметів, що свого часу відроджувалися фахівцями центру. Серед них: гетьманська булава та два коштовні потири XVIII століття, Євангелія у коштовних оправах 1600 та 1688 років, вишита ікона XVI століття та гаптовані покрівець (XVIІ ст.) і воздух (ХІХ ст.), мальовані ілюстрації до Апокаліпсісу та “Буквар Южнорусский” Тараса Шевченка (1861 р.), спідниця шовкова ХІХ століття та “Почвенная карта Черниговской губернии” 1887 року. Найбільш знаковим серед музейних раритетів виставки є срібна шата кіота чудотворної ікони Троіцько-Іллінської Богородиці. Вона була виготовлена у 1695 році на замовлення та коштом гетьмана Івана Мазепи і являє собою шедевр ювелірного мистецтва. Відреставрована 2010 року вона вже втретє експонується у Києві.

На двох виставках – “1000 років українській печатці” та “Минуле, врятоване для майбутнього” представлені експонати зі збірки українських старожитностей Василя Тарновського. Для нас участь у подібних проектах цього року – данина пам’яті Василя Васильовича Тарновського, 175-річчя якого святкує Чернігівський історичний музей, що носить його ім’я!


Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини