Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:56:45

Музеї Чернігова долучились до міжнародної акції “Ніч у музеї"

21.05.2013   08:16Агенцiя

Вже традиційно Чернігів четвертий рік поспіль долучився до міжнародної акції “Ніч у музеї”.

“Ніч у музеї”

“Ніч у музеї”

В ній взяли участь два обласні музеї – історичний музей імені Василя Тарновського та художній музей імені Григорія Галагана.

Мета акції полягає в тому, щоб показати ресурс, можливості і потенціал сучасних чернігівських музеїв, привернути до них увагу молоді, дати можливість всім бажаючим поспілкуватися з історією та мистецтвом у вільний від роботи і навчання час.

Незважаючи на різнобарвну вечірню програму співробітники історичного музею імені Василя Тарновського ще вдень підготували відразу декілька книжкових презентації.
У військово-історичному відділі відбулося відкриття виставки “Український Колумб” і презентація книги І. Галутви “Юрій Лисянський”, а згодом в самому історичному музеї чернігівцям та гостям міста презентували нові музейні виданя: В.Зайченко. “Село Масани яким воно було” та “Скарбниця української культури: Збірник наукових праць. Вип. 14”.

В цей же час свою святкову програму розпочав Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана.
З 15 години в музеї розпочалися безкоштовні екскурсії по виставках: “Шедеври музейної колекції”, “Натюрморт у творчості українських художників ХХ-ХХІ ст..”, “Ода життю”, персональних виставках живопису А.Гети та А.Литвиненка, фотовиставці Артура Бондаря та Оксани Юшко.

Приємною подією для шанувальників мистецтва була зустріч із заслуженим художником України Олексієм Потапенком. Всі охочі мали змогу побачити показ слайд-фільмів про творчість митця.

Продовженням святкової програми у художньому музеї була лекція “Фотографія. За межами загальноприйнятого” Артура Бондаря та Оксани Юшко (м.Київ, м.Москва) на тлі власної фотовиставки.

О 17 годині розпочався театральний марафон від студії “Театр у кімнаті” (м.Київ). У програмі була представлена хореографічна композиція та низка етюдів за мотивами творів Йонеско, Шмітта, Заславської, Достоєвського, Бродського.

Згодом естафету продовжив концерт. Сонати п’ятирічного Моцарта та твори Клементі, Рахманінова, Баха, Дебюссі, Равеля зібрали повну залу шанувальників класичної музики.

Тим часом о 18 годині історичний музей розпочав урочисте відкриття музичними творами у виконанні духового оркестру Чернігівського музичного училища ім. Л.М.Ревуцького від керівництвом Ігоря Кішмана.
Всі охочі відвідувачі історичного музею мали змогу безкоштовно оглянути міні-виставки “Меморії з колекції В. Тарновського”, відвідати екскурсії по експозиції та оглянути виставки “Жертволюбна на національні справи людина…”, “Нащадки мецената” (до 175-річчя від дня народження В.В. Тарновського), “Чернігів на зрізі століть”.

З 19 години на подвір’ї історичного музею запрацював дитячий майданчик “Територія дитинства”, куди вхід дорослим був заборонений, про що нагадував відповідний знак. А тут й малювання шоколадом, й рухливі ігри та смачне морозиво.

Тим часом для дорослих відбувся розіграш призів. За вартість вхідного квитка була можливість виграти цінні подарунки, листівки, книжки, вхідні абонементи на місяць та справжні подорожі до туристичних перлин Чернігівщини. Після розіграшу на сценічному майданчику відбулося танцювальне дефіле “Історія танцю ХІХ століття”.

Повертаючись до вечірніх подій художнього музею, слід зазначити, що цікавим був конкурс спонтанного малярства серед відвідувачів під назвою “Музей майбутнього”. Шість справжніх мольбертів стали орудою у руках художників-аматорів. Можна сказати, що конкурс став колективним бо за кожним “робочим місцем” було мінімум вісім рук. Шановне журі виявило достойність всіх робот та нагородило учасників пам’ятними подарунками.

Не обійшлося й без живої музики. Вечірню програму біля художнього музею продовжив музично-художній перформанс від гурту “Колектив” та художниці Олени Загребіної (м.Чернігів). А Гурт “JazZ InЖир” зібрав чимало шанувальників джазової музики, яка тривала до 23 години на подвір’ї історичного музею.

Фінальним акордом цьогорічної святкової акції від історичного музею була надзвичайно цікава пісочна анімація, а в художньому музеї найстійкіші поціновувачі документалістики мали змогу долучитись до офіційного показу програми “DOCU/ANIMA” від Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини “DOCU DAYS UA 2013”.
“DOCU/ANIMA” – це півторагодинна добірка експериментальних короткометражок, до якої увійшли найкращі та найсвіжіші зразки документальної анімації, презентує призерів МКФ у Берліні й Амстердамі, а також Sundance; номінанта на премію “Оскар” і хіти правозахисних фестивалів. Не кажучи вже про те, що частина проектів – це українські прем’єри.

Святкові заходи на Валу закінчилися опівночі. За певними підрахунками тільки залами музеїв пройшло щонайменше 5000 відвідувачів.

Також у рамках проекту “Ніч у музеї” відбувся перший відкритий обласний фестиваль авторської пісні “Ескіз” у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського, який тривав майже 12 годин.

Слід зазначити, що вперше акція “Ніч у музеї” пройшла у 1997 році у Берліні. У 2001 році в ній брали участь 39 країн Європи та Америки.

Цього року в музейній ночі взяли участь вже більше трьох тисяч музейних закладів з сорока країн. “Ніч у музеї” традиційно проходить під егідою ЮНЕСКО та Ради Європи та Міжнародної ради музеїв (ICOM).

Олександр Майшев

http://www.cult.gov.ua/news/muzeji_chernigova_doluchilis_do_mizhnarodnoji_akciji_nich_u_muzeji/2013-05-21-4373

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини