Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:22:10

У Чернігові можна дізнатися таємниці реставрації архітектурних пам’яток Лівобережної України

11.04.2013   14:10Агенцiя

Чернігівські науковці відкривають таємниці архівних документів, які надійшли до фонду Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». За словами науковців, ці документи є неоціненним скарбом для дослідників старожитностей, а також для архітекторів, які проводять ремонтно-реставраційні роботи пам’яток архітектури.

Параскева Чернігівська

Параскева Чернігівська

За допомогою цих документів відбувалася реставрація архітектурних пам’яток Чернігівщини. Це і плани благоустрою монастирів, і проектно-кошторисна документація на ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятках архітектури та історії, генплани розвитку історичних міст, численні фотоальбоми тощо. Документи датують початком 50-х років ХХ століття і закінчують 2003 роком. На жаль, 2004 року «Чернігівська міжобласна науково-реставраційна майстерня» припинила своє існування. Того ж року було створено дві нові структури, які розділили між собою зібраний за тривалі роки реставрації архів.

Частину архіву науковцям передала дирекція ВАТ «Чернігівпроектреставрація». Ця організація є правонаступником міжобласної науково-реставраційної майстерні.

За словами заслуженого будівельника України, директора ТОВ «Чернігівська реставраційна майстерня» Юрія В’ЯЛОГО, свого часу «Чернігівська міжобласна науково-реставраційна майстерня» проводила реставраційні роботи на об’єктах всієї Лівобережної України, а це — сім областей: Чернігівська, Сумська, Полтавська, Харківська, Донецька, Дніпропетровська і один об’єкт в Ізмаїлі Одеської області. За цей час реставратори відродили з небуття понад 150 пам’яток архітектури. У спеціальних науково-виробничих реставраційних майстернях працювали провідні архітектори, наукові співробітники та фотографи.

За словами старшого наукового співробітника відділу наукової та музейно-фондової роботи заповідника «Чернігів стародавній» Олени МАНЖУЛИ, проект реставрації кожної будівлі — це своєрідне невелике наукове дослідження. Адже потрібно було зробити архітектурні розміри споруди, досконало вивчити історію пам’ятки, опрацювати велику кількість архівних і документальних матеріалів. Надзвичайно цінним експонатом колекції є фотофіксація пам’ятки. По фотографіях того часу нині наковці можуть порівнювати стан пам’ятки.

Яскравим прикладом унікальної реставрації є П’ятницька церква в Чернігові. Під час війни споруда на дві третини була зруйнована. Її відновили завдяки зусиллям архітектора Петра Барановського. Архітектор навіть домігся того, щоб на одному з цегляних заводів Чернігова розпочали виробництво плінфи за давньоруськими зразками і відновлювали церкву саме в тих формах, в яких вона була побудована. На фото, зроблених у 50-х роках ХХ століття, видно, що поруч з церквою стояла ротонда, побудована на початку ХІХ століття за проектом губернського архітектора Антона Карташевського. На жаль, цієї споруди нині вже немає.

За словами Олени Манжули, на прикладі реставрації П’ятницької чітко прослідковується ідеологічний підхід до реставрації., адже у той час пам’ятки архітектури відновлювали у формах давньоруського періоду, не надаючи уваги пізнішим прибудовам.

Загалом колекція архіву, яку отримав заповідник, нараховує тисячі документів. На думку науковців, найцікавішими з них є документи авторського спостереження, коли відомі архітектори власною рукою записували цікаві моменти реставрації. Попереду у науковців велика робота, адже всі документи потрібно систематизувати та поставити на облік.

Але в сучасних реставраторів перспективи не райдужні. Нині реставратори на проведення робіт отримують від держави близько 2 млн грн на рік.


http://day.kiev.ua/uk/article/cuspilstvo/skarb-dlya-doslidnikiv-starozhitnostey

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини