Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:38:44

Розкидане каміння розкриває таємниці історії Чернігова”

20.02.2013   11:23Агенцiя

Днями фондові колекції Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” поповнилися новими цікавими експонатами – цеглинами з клеймами виробників, що датуються кінцем XIX – початком XX століть. Такі клейма зустрічають нам вперше. А тому є важливими артефактами в дослідженні історії цегельного виробництва в Чернігові.

Взагалі цегла є один з найбільш універсальних будівельних матеріалів усіх часів і народів, пройшовши випробування часом за дев’ять тисячоліть своєї історії. Але найціннішими цеглинами є ті, що помічені клеймами. Кожне клеймо несе з собою велику інформацію: прізвище власника цегельного заводу, або рік його будівництва, чи характеристики методів виробництва цегли тощо.

Поповнення колекції цегли, яка налічує 590 експонатів фонду архітектурно-будівельних деталей, двома новими експонатами стало можливим завдяки мешканцю Чернігова, колекціонеру сфрагістики Ємцю Олексію Михайловичу. Переглянувши колекцію цегли чернігівських заводів на виставці “Чернігів і чернігівці 100 років тому” він вирішив подарувати дві цеглини з унікальними клеймами з власної колекції для фондів заповідника.

За такий жест доброї волі заповідник “Чернігів стародавній” висловлює Олексію Михайловичу щиру подяку.

Як відомо, це вже не перший подарунок чернігівців. Минулого року фондові колекції заповідника поповнились настінним годинником у дерев’яному футлярі із різьбленим навершям, що був виготовлений у Німеччині в ХІХ ст відомим годинникарем Густавом Беккером. Сподіваємось, що добра традиція передавати старовинні предмети в музейні колекції стане почесною справою для нашого міста і дасть можливість зберегти перлини історії для наступних поколінь чернігівців.

Юрій Ярошенко, “Чернігів стародавній”

http://naiz1.pp.net.ua/news/rozkidane_kaminnja_rozkrivae_taemnici_istoriji_chernigova/2013-02-19-1488

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.