Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:49:07

Відкриття експозиції професіонального іконопису та презентація збірника наукових праць "Чернігівські старожитності"

17.07.2015   12:00Агенцiя

17 липня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" (у Колегіумі, на Валу) буде представлена експозиція високохудожніх зразків професіонального іконопису ХVII-ХІХ ст.
Для шанувальників історії, археології, архітектури та краєзнавців буде презентований збірник наукових праць "Чернігівські старожитності" (випуск 2 (5). Видання підготовлене за матеріалами Міжнародної наукової конференції, приуроченої до 890-річчя першої писемної згадки про Борисоглібський собор у Чернігові.

Понад 900 старовинних ікон зберігається у Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній". Це своєрідний музей чернігівської ікони.
Нещодавно у Колегіумі була презентовано виставка Богородичних ікон, а цього разу - експозиція професіонального іконопису. Вона представлена іконами кінця ХVII - початку ХVIII ст. з Успенського собору м. Новгорода-Сіверського та іконостасу собору Різдва Богородиці другої половини ХVIII ст. в Козельці, а також іконами з інших міст і сіл Чернігівщини.
Найбільш ранні - ікони кінця ХVII - початку ХVIII ст. - з Успенського собору м. Новгорода-Cіверського: "Покров Богоматері", "Антоній і Феодосій Печерські", а також ікони - "Св. Володимир", "Трійця Старозавітна", "Василій Великий, Іоан Златоуст, Григорій Богослов", - у збережених майстерно вирізьблених золочених шатах, виконаних у стилі українського бароко. Вони свідчать про високий художній рівень професіонального іконопису та декоративно-ужиткового мистецтва України часів гетьманства Івана Мазепи.
Зберігаючи традиції іконопису України в зображенні святих на золотому, орнаментованому рослинними мотивами, тлі, майстер-іконописець вводить в ікону елементи реалістичного зображення краєвиду, архітектури. Хреститель Русі - великий київський князь Володимир - зображений на тлі київського краєвиду з обрисами монастирів на схилах Дніпра. На іконі з образами Антонія і Феодосія Печерських змальований, хоч і узагальнено, Успенський собор Києво-Печерської лаври часу написання ікони (кінець ХVII - початку ХVIII cт.), до наступних перебудов.
Шедевром мистецтва бароко світового значення є "Покров Богоматері" кінця ХVII - початку ХVIII ст., де в інтер'єрі українського храму на тлі ретельно виписаного твореним золотом високого різьбленого іконостасу зображені під покровом і захистом Богородиці представники світської і духовної влади, народу.
На виставці експонується і унікальна ікона Троїцько-Іллінської Богоматері ХVІІІ ст. Кілька років тому її врятувала аспірантка Академії мистецтв з Києва Тетяна Мершавець. Старовинна ікона на металі була з численними пошкодженнями та втратами. Проте, пані Тетяна відважно взялася за відтворення пам'ятки і зромила неможливе - нині реставрована ікона експонується в заповіднику "Чернігів стародавній".

Запрошуємо чернігівців та гостей оглянути цю цікаву експозицію, ознайомитися з професіональним іконописом нашого старовинного краю.

Джерело: "Чернігів стародавній".

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини