Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:34:53

На Чернігівщині утилізовано понад пів мільйона обміняних ламп розжарювання

24.05.2023   09:39Агенцiя

Більше 608 тисяч ламп розжарювання жителі області вже обміняли через поштові відділення на нові світлодіодні, аби зменшити споживання електроенергії у своїх оселях. Загалом Чернігівщина отримала 711 тисяч LED-ламп.

На сьогодні понад 545 тисяч обміняних ламп вже утилізовано, решта – у процесі. Відповідні роботи здійснюють підприємства, визначені на конкурсній основі через систему ProZorro: ТОВ «Іскра-Транс-Логік» (Львів) та ТОВ «Центр управління відходами» (Київ).

До речі, як повідомили в ТОВ «Центр управління відходами», обміняні лампи розжарювання на їхньому підприємстві підлягають переробці. При цьому близько 90% відходів використовуються для власного виробництва ламп – в основному це склобій (76%), ще виробляється пресований алюміній та клейова мастика для з’єднання скляних компонентів.

Нагадаємо, що обмін ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи здійснюється через відділення АТ «Укрпошта» в рамках урядової програми «Світло для України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Як повідомлялося раніше, на Чернігівщині роботи з утилізації ламп розжарювання фінансуються за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки.

До слова, за інформацією Міністерства економіки України, найближчим часом планується друга фаза реалізації урядової програми з енергоефективності, в ході якої обмін ламп розжарювання здійснюватиметься в комунальних закладах освіти, охорони здоров’я та культури. Наразі готуються відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10.01.2023 №25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням».

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини