Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:01:00

2 травня - цей день в Україні та в світі

02.05.2023   11:49Агенцiя

ДЕНЬ 433 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 433 RUSSIAN AGRESSION

2 травня - Всесвітній день боротьби з астмою, Всесвітній день тунця, Міжнародний день обізнаності про цингу.

Ще сьогодні Міжнародний день Гаррі Поттера і Міжнародний день байдикування.

У Польщі - День прапора, в Іспанії - День Мадрида, у Грузії - День міста Кутаїсі, День пам'яті святого Бориса в Болгарії, у США - День брата і сестри та День учителя, в Індонезії - День освіти.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Івана Старопечерника.

Цього дня, 1940 року, через Другу світову війну було скасовано XII літні Олімпійські ігри, а 1944-го - XIII.

2 травня 2014 року, внаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш і пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 48 людей.

Всесвітній день боротьби з астмою

Всесвітній день боротьби з астмою або Міжнародний астма-день - щорічний захід, який проводять у перший вівторок травня під егідою Глобальної ініціативи з астми за підтримки ВООЗ. Уперше відбувся 1998 року в 35 країнах і був приурочений до Всесвітнього форуму з бронхіальної астми.

Всесвітній день тунця

Всесвітній день тунця, святкування якого встановлено на 2 травня, було проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2016 року, з метою підвищення обізнаності щодо цінності цього різновиду риб, щодо загроз, з якими стикаються тунцеві популяції, та щодо економічних і соціальних переваг сталого управління тунцевими запасами. Співавторами проєкту резолюції стали 93 держави.

Тунці - морські риби родини скумбрієвих. У природі налічується близько 40 різновидів тунця. Найменший представник - скумбрієвий тунець - розміром приблизно 50 см і вагою 1,8 кг. А найбільший представник свого роду - звичайний тунець - може досягати в довжину до 4,5 м і важити понад 600 кг.

День Мадрида

Дата святкування пов'язана з річницею повстання проти французьких військ 2 травня 1808 року. Раніше французькі війська на чолі з Наполеоном захопили місто, і 2 травня, після повалення короля Фердинанда VII і проголошення королем Жозефа Бонапарта, в Мадриді спалахнуло повстання. Окупанти його жорстоко придушили, але дата увійшла в історію міста.

Церковне свято

Про преподобного Івана Старопечерника (Палеолаврита), пам'ять якого відзначають цього дня, збереглися вельми нечисленні відомості.

Згідно з одним із церковних текстів середини 16 століття, Іван із дитячих років прагнув до чернечого життя. Він залишив рідні місця і вирушив до Палестини. Усе своє життя преподобний Іван провів у пустелі, у заснованій преподобним Харитоном Стародавній (Старій) або Суккійській лаврі, де віддавався аскетичним подвигам. Преподобний Іван закінчив свої дні в монастирі, "добре здійснивши усяку чесноту".

Іменини: Віктор, Георгій, Дмитро, Іван, Никифор, Семен, Семен, Трифон.


Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини