Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:48:30

26 квітня: Цей день в Україні та в світі

26.04.2023   09:17Агенцiя

ДЕНЬ 427 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 427 RUSSIAN AGRESSION

26 квітня відзначають Міжнародний день інтелектуальної власності, Міжнародний день секретаря, Всесвітній день пілотів, Всесвітній день канцтоварів і Міжнародний день поінформованості про шум.
В Україні та світі - День пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф, День пам'яті аварії на ЧАЕС. В Ізраїлі – День незалежності, у Вірменії – День прикордонника, у Великій Британії – фестиваль віскі.
Православна церква вшановує пам'ять мучениці Фомаїди Єгипетської.

Аварія на Чорнобильській АЕС
26 квітня 1986 року, 37 років тому, сталася аварія на Чорнобильській АЕС, яка стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. На четвертому енергоблоці станції стався потужний вибух, еквівалентний 500 бомбам хіросим. Ця подія докорінно змінила життя мільйонів людей.
За офіційними повідомленнями, одразу ж після катастрофи загинула 31 особа, а 600 тисяч ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж та розчищення, отримали високі дози радіації.
До групи ризику потрапили персонал ЧАЕС, учасники ліквідації наслідків аварії, евакуйовані люди та населення уражених територій. Майже 8,4 мільйона людей зазнали впливу радіації. Сталося радіоактивне зараження території загальною площею 207,5 тисяч квадратних кілометрів. Сотні тисяч людей було евакуйовано із забруднених територій.
17 грудня 2003 року делегати 58-ї сесії ГА ООН ухвалили резолюцію щодо Чорнобиля, яка наголошує на довгостроковому характері наслідків аварії на Чорнобильській електростанції. Вона передбачала зміцнення міжнародного співробітництва та координації зусиль у справі пом'якшення та мінімізації цих наслідків.

Міжнародний день секретаря
Святкування Дня секретаря випадає на середу останнього повного тижня квітня. День секретаря або День професійних адміністративних працівників почали відзначати в США у 1952 році завдяки зусиллям нью-йоркського публіциста Гаррі Клемфусса.
Традиційно цей день проходить у рамках Тижня професійних адміністративних працівників, який також став у США традиційним.

Міжнародний день інтелектуальної власності
Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності на засіданні у жовтні 1999 року, розглянувши пропозицію делегації Китаю, ухвалила рішення про започаткування цього свята.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість наголосити на значенні інновацій у повсякденному житті людини та вдосконаленні суспільства. Патенти, товарні знаки, авторське право та суміжні права, як результати творчості та знань, є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку всього світового співтовариства.

Фестиваль віскі у Великій Британії
Одним із знаменитих фестивалів Шотландії є Фестиваль віскі у Спейсайді. Кожна країна має свій національний продукт, свою національну гордість. Шотландці пишаються своїм віскі.
З настанням весни в Шотландії починається пора фестивалів та свят, присвячених віскі. Першим стартує The Spirit of Speyside Whisky Festival, що триває 6 днів. За ним іде Feis Ile – a festival of Malt and Music. І так до вересня, коли починається останній – Autumn Speyside Whisky Festival.
Спейсайд - це місце, де найвища щільність розташування віскокурень у світі. Заводів, які виробляють знаменитий напій, там понад 100. Один раз на рік звичайні люди можуть відвідати заводи найпрестижніших виробників віскі. У звичайний час вони не допускають до своїх цехів сторонніх. Головною та найпривабливішою частиною фестивалю є дегустація численних сортів та різновидів ароматного напою, у тому числі під керівництвом експертів. У рамках фестивалю можна скуштувати найрідкісніші та витримані сорти віскі.

Ще цього дня:
1921 – У Лондоні на вулицях з'явився перший поліцейський патруль на мотоциклі;
1933 – У Німеччині створено Гестапо (таємна державна поліція), сформоване на основі політичного та розвідувальних відділів прусської поліції;
1985 – У Варшаві вищі партійні та державні діячі країн Варшавського договору підписали угоду про продовження терміну його дії на 20 років;
1989 – Під час мітингу пам'яті жертв Чорнобиля у Львові вперше злетіли синьо-жовті прапори;
1991 - Верховна Рада РФ ухвалила закон "Про реабілітацію репресованих народів", в якому передбачалася територіальна реабілітація;
1999 – Комп'ютерний вірус "Чорнобиль" пошкодив, за різними оцінками, до півмільйона комп'ютерів по всьому світу;

Церковне свято
У цей день відзначається пам'ять мучениці Фомаїди Єгипетської, яка віддала життя за віру 476 року. Цій святій належить молитися від блудної пристрасті. Причиною такого звичаю стала розповідь про життя Фомаїди і ті чудеса, які відбувалися біля її труни.

Іменини: Георгій, Дмитро, Марфа.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини