Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:40:25

18 квітня - цей день в Україні та в світі

18.04.2023   08:50Агенцiя

ДЕНЬ 419 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 419 RUSSIAN AGRESSION

календар

календар

18 квітня - Міжнародний день пам'яток та історичних місць, Всесвітній день радіоаматора, День газетного оглядача, День Катастрофи і героїзму європейського єврейства, Йом га-Шоа.

В Україні - День пам'яток історії та культури, День заснування Товариства Червоного Хреста.

У 1995 році Київська міська рада ухвалила рішення про повернення стародавнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників - Агафопода диякона та Феодула читця.

Міжнародний день пам'ятників та історичних місць

Цей День, також відомий як День всесвітньої спадщини, встановлений 1982 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'яток і визначних місць (ICOMOS), створеної при ЮНЕСКО.

Свято відзначається з 1984 року з метою привернути увагу громадськості до питань захисту та збереження всесвітньої культурної спадщини. Також воно дає можливість більше дізнатися про різноманіття світової спадщини та про сили, які докладаються для її захисту і збереження.

Всесвітній день радіоаматора

18 квітня 1925 року в Парижі було засновано Міжнародний союз радіоаматорів. А членами цієї організації сьогодні є радіоаматори з понад 160 країн світу.

В Україні засновано Товариство Червоного Хреста

18 квітня 1918 року під час Першої світової війни за ініціативи Маріїнської громади сестер милосердя Червоного Хреста, яка з 1878 року надавала благодійну медичну допомогу киянам, було проведено І з'їзд Товариства Червоного Хреста України.

Першими завданнями товариства була допомога біженцям та військовополоненим, турбота про інвалідів і дітей-сиріт, боротьба з голодом та епідеміями, організація лазаретів, шпиталів і харчувальних пунктів. Червоний Хрест мав у своєму розпорядженні два хірургічних і п'ять протиепідемічних шпиталів у Києві, польові шпиталі у Бердичеві, Сарнах, Рівному, Радзивилові, Проскурові, Волочиську, Черкасах, Коростені, Жмеринці, Козятині, Ярмолинцях, два протиепідемічні шпиталі в Конотопі й Одеський евакуаційний шпиталь.

У міжвоєнний період за ініціативи активістів товариства були збудовані громадські пральні та лазні, засновані та обладнані фельдшерсько-акушерські пункти, аптеки та магазини санітарної гігієни. Незабаром при ньому створено 18 рухомих санітарних загонів, 60 пунктів харчування.

Для боротьби з епідемією висипного тифу товариство створило лікувальні пункти на тисячі місць. Під час Голодомору 1921-23 років товариство організувало сотні безкоштовних їдалень, наддало селянам мільйони продовольчих пайків.

День Катастрофи і героїзму європейського єврейства

День Катастрофи і героїзму європейського єврейства, Йом га-Шоа, встановлений у пам'ять про шість мільйонів євреїв, знищених нацистами в період Другої світової війни.

Цього дня по всьому Ізраїлю лунає жалобна сирена. На дві хвилини припиняється всяка діяльність, зупиняється транспорт. Люди завмирають у шанобливому і скорботному мовчанні. У багатьох будинках запалюють поминальні свічки. У меморіальному музеї "Яд ва-Шем" в Єрусалимі проходить офіційна церемонія поминання жертв катастрофи. Мільйони євреїв, які живуть в Ізраїлі та за його межами, читають цього дня заупокійну молитву "Кадиш".

Іменини: Олексій, Георгій, Марк, Микола, Платон, Семен, Феодул.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини