Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:43:49

16 квітня - цей день в Україні та в світі

16.04.2023   09:35Агенцiя

ДЕНЬ 417 ВІЙНА - DAY 417 RUSSIAN AGRESSION

16 квітня - Великдень у православних християн.

У світі відзначають День голосу і Всесвітній день боротьби з дитячим рабством.

У Вірменії - День працівника поліції, у Болгарії - День юриста і День першої Конституції, у Данії - День народження королеви Маргрете, у США, штати Массачусетс, Мен - День патріотів, в Алжирі - День науки.

Православна церква вшановує пам'ять Микити сповідника, ігумена обителі Мідікійської, який жив у 8-9 століттях.

Цього дня, 1632 року, було засновано Києво-Могилянську академію, у 1995 році почав діяти телефонний міжнародний код "380", який Україна першою отримала серед країн колишнього СРСР. У 2000 році, на референдумі більшість жителів України підтримала ідею скорочення загальної кількості народних депутатів України з 450 до 300, позбавлення їх недоторканності та право президента на розпуск парламенту; Георгій Гонгадзе та Олена Притула заснували "Українську правду", перше україномовне інтернет-видання.

Великдень

Світле Христове Воскресіння - найбільше і найсвітліше християнське свято. Це свято ще називають Великоднем Христовим, тобто Днем, у який здійснився наш перехід від смерті - до життя і від землі - до Неба. Великдень - найдавніше і найважливіше свято богослужбового року.

Суть Великодня в Новому Завіті - вічне життя через віру у воскресіння Спасителя. У Святому Письмі йдеться: "Якщо ми віруємо, що Ісус помер і воскрес, то і померлих в Ісусі Бог приведе із Ним". Це надія для всіх вірян на воскресіння.

Всесвітній день голосу

Це свято, ідея відзначати яке з'явилася наприкінці 1990-х років, присвячене феномену голосу людини та його ролі в житті людей.

Ініціатором заснування міжнародного свята виступила Американська Академія отоларингології.

Мета заснування Міжнародного дня голосу - привернення уваги лікарів-фахівців, а також усіх людей на Землі до феномену людського голосу - дару, який дає змогу людям спілкуватися, висловлювати свої емоції та почуття, радувати красою звучання.

Ще цього дня:

1912 - Англійка Гаррієт Квімбі стала першою жінкою, яка перелетіла Ла-Манш на літаку;

1936 - У Львові почалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі;

1945 - СРСР почав остаточний наступ на Берлін;

2003 - Підписано Афінський договір, за яким 10 нових країн стали членами ЄС: Мальта, Кіпр, Словенія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина (набув чинності 1 травня 2004 року).

Іменини: Феодосія, Микита, Іван, Іліодор, Йосип, Ульфіан.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.