Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:38:05

У Чернігові археологи знайшли давньоруське поховання

27.04.2023   14:08Агенцiя

У Чернігові археологи знайшли давньоруське поховання посеред проїжджої частини під час розкопок траншеї для водогону на вулиці Любецькій. Могилу можна датувати ХІ століттям.

Про це Суспільному розповів археолог Ігор Ігнатенко.Це не перше поховання в районі вулиці Любецької. Під час будівництва у 2019 році, на ділянці поруч, розкопали могильник із давніми похованнями. Тоді науковці знайшли залишки давньоруського чоловіка, якого в той час поховали на околиці Чернігова.

Археолог розповів, що така кількість поховань на цій ділянці пояснюється тим, що в часи Київської Русі вони проводились на околиці міста та біля великих доріг. Такою колись була дорога на Любеч — зараз вулиця Любецька.

"Більшість поховань, що знайшли археологи якраз біля цієї вулиці Любецької, їх можна датувати якраз ХІ століттям. Це перехідна фаза від язичництва до християнства. У них немає вже там жертвоприношень людей і тварин, немає цінного майна, але час від часу зустрічаються курганні насипи", — каже Ігор Ігнатенко.
Також археолог пояснив, що першими християнство прийняли чернігівські еліти, частина жителів лишались язичниками ще десятки років. Знайдені залишки науковці відправили на експертизу, яка має визначити вік і причину смерті людини, якої знайшли археологи.




 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини