Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:42:30

«Ялівщина» має межі. Час ефективно використовувати природно-заповідний фонд

17.02.2022   20:37Агенцiя

Затвердженого проєкту землеустрою достатньо для визначення меж регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Площа, яка окреслює ці межі, складає 168,7 га. Саме на цій території діють виписані законом обмеження, що дозволяють зберегти унікальність та дають можливість розвивати особливий для містян простір. Адже «Ялівщина» — це не просто земельна ділянка. Це — частина природно-заповідного фонду України.

Окреслення чіткої площі, а значить і меж, регіонального ландшафтного парку було задачею із зірочкою, яку нарешті вдалося розв’язати. Порядок організації РЛП виписаний в статті 23 Закону України «Про природно-заповідний фонд». Такий парк створюється з вилученням або без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів у їх власників чи користувачів. «Ялівщина» — за другим сценарієм.

Наступне завдання — зонування території. Воно розробляється з урахуванням природоохоронної, оздоровчої, наукової, рекреаційної, історико-культурної та інших цінностей природних комплексів і також регулюється Законом  України «Про природно-заповідний фонд».

Відтак у парку мають виокремитися чотири зони: заповідна та господарська, а також території регульованої та стаціонарної рекреації. Такий розподіл дозволить комунальному закладу «РЛП «Ялівщина» ефективно вести свою діяльність, а безпосередньо парку – зберігати своє обличчя. Тож для повноцінного функціонування РЛП відведення земельної ділянки з присвоєнням кадастрового номеру не є обов’язковим.

Наразі комунальний заклад збирає всі обґрунтованій пропозиції з цього питання та паралельно напрацьовує Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів. Зокрема, цей документ міститиме стратегію розвитку парку на десять років, що визначено в статті 14 ЗУ «Про природно-заповідний фонд».

Нарешті РЛП «Ялівщина» не має потреби боротися за своє існування та готовий до реалізації стратегічних планів у чітко визначених межах.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.