Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:45:39

Ппро безпечні покупки і дотримання протиепідемічних вимог під час «чорної п’ятниці»-2021

26.11.2021   08:42Агенцiя

Цього року, як, власне, і торік, «чорна п’ятниця» проходить в умовах карантинних обмежень, які, зокрема, на Чернігівщині посилені ще й через перебування регіону у «червоній зоні» епіднебезпеки.

Навіть попри вакцинацію, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує уникати великого скупчення людей у торговельних приміщеннях і дотримуватися усіх необхідних протиепідемічних вимог.

За таких умов на сьогодні незмінною альтернативою придбання товарів безпосередньо у магазинах, залишається онлайн-шопінг. Але в гонитві за вигідними пропозиціями не варто забувати про ризики стати жертвами шахраїв. Завчасна перевірка інтернет-магазинів допоможе вберегтися від недоброчесних продавців, а ще ‒ значно зекономить час та нерви.

«Чорна п’ятниця» – нагода придбати те, що давно хотіли, зі знижкою. Аби звести можливість шахрайства при купівлі онлайн до мінімуму, завчасно складіть перелік товарів/послуг та оберіть магазини, у яких плануєте їх придбати. І, звісно, зробіть попередню перевірку продавців за допомогою відкритих даних. Пам’ятайте, купуючи товар у невідомої фізичної чи юридичної особи, ви ризикуєте, тому варто підстрахуватись. Найпростіший спосіб – використовувати післяплату і розраховуватися тільки тоді, коли ви оглянули товар і переконалися у його якості.

Намагайтесь не використовувати передоплату, особливо, коли кошти перераховуються на звичайну (а не ФОПівську) картку продавця і ви не маєте можливості перевірити ПІБ отримувача. Якщо магазин працює офіційно, у нього має бути банківський рахунок ФОП або юридичної особи.

Доволі часто інтернет-магазини працюють у так званій «сірій» зоні вітчизняного правового поля. Саме тому першочергово слід з’ясувати офіційну назву та код ЄДРПОУ (ідентифікаційний код) юридичної особи або фізичної особи-підприємця, на сайті якого плануєте здійснювати покупки. Це можна зробити в  Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України (https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search).

Обов’язково зазирніть у розділ «Умови повернення товару»: там можуть бути контактні дані саме юридичної особи. Якщо такого розділу немає на сайті, варто насторожитися.

Отримавши вихідні дані, першочергово варто перевірити:

  • юридичний статус (чи не перебуває в процесі припинення), чи не має проблем з податковою та вид діяльності;
  • як давно працює інтернет-магазин – чи не створили його виключно під «чорну п’ятницю»?
  •  судову історію та наявність виконавчих проваджень (ця інформація дасть розуміння, наскільки добросовісно продавець виконує свої обов’язки та як врегульовує конфліктні ситуації).

Якщо ж продавець – ФОП, потрібно перевірити його і як підприємця за тими ж критеріями. При купівлі дорогих речей не зайвим буде перевірити і фізичну особу – представника, директора або того ж ФОП. Іноді про людину можна знайти багато цікавого: судові справи, борги і навіть дані, що вона знаходиться у розшуку.

Візьміть до уваги, що юридична особа, зареєстрована в іншій країні, не має відповідальності щодо повернення неякісного товару або коштів на виконання Закону України «Про захист прав споживачів» та Закону України «Про електронну комерцію».

Знайдіть на сайті інформацію щодо повернення товару, та за чий кошт здійснюється повернення товару і ознайомтеся з інформацією щодо гарантійного терміну та умовами гарантійного обслуговування.

А фіскальний чек, наявність якого є підтвердженням правочину і найкращим ідентифікатором продавця, у разі виникнення у вас проблем з поверненням або ремонтом товару, допоможе державним органам захисту прав споживача вийти на перевірку та допомогти вам відновити свої права.

Якщо ж ви все-таки наважитесь вирушити за покупками до магазинів і торговельних центрів, намагайтесь дбати про власну безпеку - перебувайте в приміщеннях у правильно вдягнених захисних масках і дотримуйтесь соціального дистанціювання

У свою чергу фахівці структурних підрозділів Держпродспоживслужби на місцях постійно контролюють виконання суб’єктами господарювання протиепідемічних вимог, в тому числі наявність у закладах торгівлі антисептиків для обробки рук, урн для утилізації використаних засобів захисту, розмітки щодо дистанції між покупцями тощо.

Купуючи акційні товари, будьте уважними і звертайте увагу не лише на знижену вартість товару, а й на відомості про нього. Це дозволить уникнути непотрібного, а часом шкідливої чи навіть небезпечної покупки (товар може бути протермінованим, бракованим тощо). Ажіотаж навколо окремих товарів чи послуг через «шалені знижки» сприяє тому, що покупці діють швидко, імпульсивно та нерозважливо. Тому найперше і найголовніше правило - не довіряти, а перевіряти.

Якщо після придбання товару з’ясувалося, що він вам не підходить і ви хочете його повернути, розмір знижки, з якою ви його купували, не має значення. У магазин можна повернути будь-який товар, окрім вказаного у «Переліку товарів, що не підлягають обміну або поверненню». Товар можна повернути впродовж 14 днів від дня покупки у тому вигляді, в якому придбали, та обовʼязково пред’явити розрахунковий документ із зазначеною вартістю товару.

У разі необхідності звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. 1 Травня, 180 (https://dpsscn.gov.ua/hromadianam/zvernennia-hromadian.html).

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини