Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:21:48

Перший вакцинований від коронавірусу на Чернігівщині розповів чи були побічні ефекти

19.11.2021   09:16Агенцiя

“Магніти не прилипають” — лікар Ігор Кузін, який першим на Чернігівщині зробив щеплення від коронавірусу, через 9 місяців після ін'єкції розповів про самопочуття

Він та ще 9 його колег вакцинувався, коли в Україну надійшла перша партія препарату CoviShield. Чи були побічні реакції і які, чи хворів після щеплення, розповів Суспільному.

"Копита, роги не ростуть, магніти не прилипають, в аеропорту можна проходити вільно ці металошукачі".

Ігор Кузін – перший житель Чернігівщини та друга людина в Україні, яку щепили від коронавірусу. Він – завідувач загальногосоматичного відділення обласної лікарні, яке за потреби перепрофілюють у ковідне. Першу дозу CoviShield (це індійський аналог AstraZeneca, -ред.) він отримав 24 лютого, коли в область прибула перша партія вакцини (24 лютого 2021 року, -ред.).

"Я хворів на ковід до вакцинації у серпні-вересні 2020 року. У зв’язку з тим, що ми працювали тут безпосередньо з ковідними хворими, наражалися постійно на небезпеку, коли було запропоновано вакцинацію, я погодився. І увесь колектив практично нашого відділення погодилися одразу. Не хворів я після щеплення, слава Богу", – розповів Кузін.

У той день щеплення зробив лікар-пульманолог цього ж відділення Іван Тельнов. Сказав, як не дивно, досі жодного разу на коронавірус не хворів. За рівнем антитіл у крові слідкував і до, і після вакцинації.

У перший день вакцинації щеплення зробили 10 медиків обласної лікарні, наступного – ще близько 50. Вакцинувала їх мобільна бригада з районного центру первинної медико-санітарної допомоги. За кілька днів щеплювати почали й працівників цього центру.

"За минулий рік майже всі співробітники нашого центру хворіли на коронавірс. Хтось в більш легкій, хтось у важкій формі, але більшість перехворіла. Зараз, після проведення вакцинації, це вкрай рідкі, поодинокі випадки, коли хворіють наші співробітники. Переносять вони, звичайно, у значно легшій формі", – розказала медична директорка Чернігівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Логвинчук.

 

За словами Лариси Щербини, протягом минулого місяця на коронавірус захворіли 1 тисяча 4 пацієнти поліклінічного відділення 3-ї міської лікарні. Три чверті з них – невакциновані. З тисячі хворих госпіталізували 75 людей, з них вакцинованих – 12-ро. Тобто, серед щеплених до лікарні потрапив кожен 20-ий хворий, із невакцинованих – кожен 12-ий.

"Звичайно, відчуваємо результати вакцинації. У нас у відділенні близько 120 хворих, 95% з них невакциновані. Пацієнти з важким перебігом хвороби всі невакциновані. Пацієти, які вакциновані, мають середньо тяжкий перебіг хвороби, в них більш сприятливий прогноз, і вони не киснезалежні так, як невакциновані", – розповів Тельнов.

Зі слів Оксани Логвинчук, найбільшу кількість побічних реакцій після ін'єкції зафіксували у перші два місяці вакцинальної кампанії в регіоні. До кінця березня в районному центрі первинної медико-санітарної допомоги зібрали близько 20 таких повідомлень від пацієнтів.

"Це була температура, біль у місці ін’єкції, слабкість, загальне нездужання. Максимально вика температура за той час була в людини після щеплення – 39,6. Це в однієї людини, при чому у співробітника. Це температура, яка трималася 1-2 дні, вона збивалася жарознижувальними засобами. Далі люди вже стали спокійніше до цього ставитися, стали передавати менше-менше цих побічних реакцій. І на сьогодні, це дуже рідкі поодинокі випадки".

За словами головної координаторки вакцинальної кампанії в області Романи Сопотницької, на Чернігівщині першою дозою нині щепились 42% населення, двома – 29%.

суспільне Чернігів

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.