Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:51:58

У Чернігові вперше прийнята програма придбання житла для внутрішньо переміщених осіб

05.10.2021   18:01Агенцiя

Чернігівська міська рада на своєму засіданні 30 вересня 2021 року затвердила Програму придбання у комунальну власність територіальної громади міста Чернігова житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам на 2021-2024 роки. Така програма містом прийнята вперше.

Її виконання буде у співпраці з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, в рамках постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.2017 року № 769. Це профільне міністерство схвалило пропозицію міської ради про придбання в поточному році у комунальну власність 9 квартир для ВПО на умовах співфінансування. А саме, 70% коштів надаються з державного бюджету України і 30% - з бюджету територіальної громади міста.

Це лише перший з чотирьох етапів виконання програми, а за чотири роки заплановано придбати всього 38 житлових об’єктів. Загальний кошторис програми, враховуючи й частку держави - 29 244,2 тис. грн.

Зараз у виконавчому комітеті на обліку для отримання такого житла перебуває 38 сімей (всього 82 особи) внутрішньо переміщених осіб. Нагадуємо, що послуга з постановки на облік для забезпечення ВПО житлом надається через ЦНАП.

Відповідно до умов програми, житло для цих осіб буде надаватися в тимчасове користування, без права на його приватизацію та будь-яке відчуження в майбутньому. Додаткова плата за користування житлом з цього фонду для внутрішньо переміщених осіб відсутня – але вони, як і всі, повинні будуть самостійно сплачувати за надані комунальні послуги та спожиті енергоносії.

Першочергове право на забезпечення тимчасовим житлом матимуть сім’ї з неповнолітніми дітьми, вагітні жінки, особи, які втратили працездатність, та особи пенсійного віку. Пріоритетність надання житлових приміщень визначиться за найбільшою кількістю балів, що набере внутрішньо переміщена особа/сім’я. Система нарахування цих балів визначена в «Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання тимчасово переміщених осіб». Зокрема, критерії такі:

• сім’ї з трьома і більше неповнолітніми дітьми – 27 балів;
• сім’ї з двома неповнолітніми дітьми – 26 балів;
• сім’ї з однією неповнолітньою дитиною – 25 балів;
• сім’ї, у складі яких є вагітні жінки, – 24 бали;
• сім’ї, у складі яких є особи, які втратили працездатність, – 23 бали;
• сім’ї, у складі яких є особи пенсійного віку, – 22 бали;
і т.д.

Довідково: також для вирішення житлового питання внутрішньо переміщених осіб наразі є декілька державних програм на пільгових умовах («Доступне житло», «Житлові приміщення для ВПО», «Грошова компенсація для ВПО, які є учасниками АТО»). На місцевому рівні житлове приміщення громадяни зі статусом ВПО мають змогу отримати з фондів житла для тимчасового проживання, житлового фонду соціального призначення та фонду тимчасового житла для проживання ВПО.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини