Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:09:09

У Чернігові з'явиться перша у місті локальна станція доочистки та знезалізнення води

21.08.2021   11:28Агенцiя

Через значний вміст заліза у воді, яка видобувається на ВНС-2 «Подусівка» та накопичення осаду в трубах, від мешканці деяких районів міста періодично надходять скарги на якість питної води.

Наприкінці вересня 2021 року КП «Чернігівводоканал» планує запустити першу в місті Чернігові локальну станцію доочистки та знезалізнення, після чого якість питної води в житловому масиві по вулиці Козацька має покращитись.

Чернігівська вода – ідеальна, але…

Про високу якість питної води в місті Чернігові знають по всій Україні. Наше місто – одне з трьох, де воду можна пити прямо з-під крану. Мешканці Чернігова є споживачами необробленої (природної) води, отриманої безпосередньо з підземних джерел питного водопостачання.

Те, що артезіанська вода не проходить процедуру обробки, є, з одного боку, перевагою, а з іншого – проблемою, через яку на вулицях Козацька, Льотна, 1-й Гвардійської Армії та в районі Ремзаводу споживачі періодично отримують воду з осадом бурого кольору. Справа в тому, що саме в зазначені точки на карті нашого міста є кінцевими для зони дії ВНС-2 «Подусівка». Тому, весь осад заліза, разом з водою, збігає саме сюди і, періодично з’являється в кранах споживачів.

Зазвичай, найкращим варіантом було б очистити воду від осаду заліза безпосередньо на ВНС-2, але вартість такої станції водопідготовки перевищує фінансові можливості КП «Чернігівводоканал».

 

Чи всю воду в Чернігові потрібно очищувати

Якщо говорити про якість питної води в Чернігові, то можна стверджувати, що ідеальною для споживання є вода, яка видобувається на ВНС-3 «Бобровиця». Якість цієї води відповідає всім високим стандартам і сьогодні не потребує додаткового доочищення.

Через наявність станції водопідготовки можна назвати ідеальною і воду з ВНС-5 «Хімволокно». Але воду з цієї насосної станції споживає незначна кількість населення, адже територія колишнього «Хімволокно» віддалена від житлової забудови Чернігова. Свого часу керівництво підприємства пропонувало Киїнській ОТГ прокласти до трьох кілометрів водопроводу і отримувати воду високого ґатунку, але ідея не знайшла підтримки у керівництва громади. Наразі Киїнка, Трисвятська Слобода та Зарічне отримують воду із свердловини «Зарічна». За результатами аналізів у воді з цієї свердловини підвищений вміст заліза. Через це, відповідно до норм законодавства, вартість води для споживачів нижча на 20%.

На ВНС-1 «Ялівщина» також видобувається якісна вода, яку споживають мешканці району вулиці Героїв Чорнобиля та центральної частини міста.

Вода, що видобувається в зоні дії ВНС-4 «Полуботки» поки що відповідає ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», але в подальшому, швидше за все, вона також потребуватиме доочищення від зайвого заліза. Тобто, і тут, для забезпечення населення якісною водою, треба планувати будівництво станції знезалізнення.

 

Перша локальна станція знезалізнення запрацює наприкінці вересня

Саме через брак коштів керівництвом Чернігівського водоканалу було запропоновано збудувати в місті декілька локальних станцій знезалізнення. Це дасть можливість хоча б частково вирішити проблему водозабезпечення там, де вона відчувається найбільш гостро.

Підготовчі роботи для монтажу станції знезалізнення по вул. Козацька, 26А, вже виконано. Наразі в м. Київ закінчується монтаж обладнання на базі морського контейнеру.

21 серпня станцю знезалізнення буде доставлено в Чернігів, де розпочнеться її підключення до водопроводу

Станція доочистки та знезалізнення питної води, яка будується за адресою вулиця Козацька, 26А, стане для міста експериментальною. Аналогічні станції вже працюють в інших містах України. Принцип її роботи дещо відрізняється від принципу роботи станції водопідготовки, яку КП «Чернігівводоканал» планує збудувати в районі ВНС-2.

Від того, наскільки якісно нова станція по очищатиме воду, залежить доля ще двох проєктів, розроблених комунальним підприємством: це проєкти двох локальних станцій знезалізнення по вулиці Льотна.

Фінансування будівництва станції знезалізнення по вулиці Козацька, 26А здійснюється в рамках інвестиційної програми КП «Чернігівводоканал» за кошти підприємства. Вартість станції знезалізнення 6 647 972,14 грн. з ПДВ.

Важливим моментом є те, що станція знезалізнення буде зменшувати вміст заліза у воді, не впливаючи на загальний склад мінералізації води. 

За інформацією КП «Чернігівводоканал»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини