Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:44:20

В Державному науково-дослідному інституті з початку російсько-української війни проведено понад 700 випробувань ОВТ

15.05.2021   10:36Агенцiя

Озброєння та військова техніка Збройних Сил України продовжує активно модернізовуватися, а певні зразки – взагалі замінюються на новітні.

Втім, перед тим, як той чи інший вид ОВТ потрапить до війська, йому доведеться пройти доволі складний шлях випробувань, які проводять фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, що дислокується в Чернігові.

Про специфіку роботи фахівців науково-дослідного інституту кореспондентам АрміяInform розповів начальник науково-організаційного відділу інституту підполковник Анатолій Павленко.

За його словами, з часу, що минув після передислокації з тимчасово окупованого Криму, за період з квітня 2014-го до нині проведено більше 700 випробувань ОВТ.
Довідково. Інститут створений відповідно до Постанови КМУ від 18 жовтня 2017 року № 786 на базі і фондах Державного науково-випробувального центру ЗСУ. Досвід випробувальної діяльності установи охоплює 89 років зі створення у 1932 році Науково-випробувальної лабораторії авіації Військово-Морських Сил.

Випробуванням підлягали як новостворені та модернізовані зразки ОВТ, так й ті, яким було подовжено термін служби та ресурс. Фахівці інституту проводять випробування дуже широкого спектру видів ОВТ. Зокрема, йдеться про літаки та вертольоти, авіадвигуни й обладнання, авіаозброєння, ракетні та зенітно-ракетні комплекси, системи ППО сухопутних військ, бронетанкова та автомобільна техніка, бойові модулі, БПЛА та багато інших.

- В Україні тільки льотчики-випробувачі нашого інституту проводять льотні випробування державної авіації, - розповів начальник науково-організаційного відділу. - Особливо це стосується випробувань на граничних режимах польоту, визначених експлуатаційних обмежень літальних апаратів та відображення їх у керівництвах льотної експлуатації.

За його словами, тільки в Державному науково-дослідному інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки функціонує система підготовки фахівців-випробувачів за різними спеціальностями: льотчик-випробувач, інженер-випробувач, парашутист-випробувач тощо.

Сьогодні ж основу колективу Державного науково-дослідного інституту становлять близько 230 наукових працівників, в тому числі науковці з вузькою спеціалізацією, що проводять дослідження з оцінки бойових, технічних, експлуатаційних та інших характеристики ОВТ.

В інституті функціонують 12 наукових шкіл, діяльність яких спрямована на розвиток та удосконалення методів і методик випробувань та експериментальних досліджень ОВТ в інтересах всіх видів та родів військ (сил), а також інших складових сил оборони України. Крім того, проводиться робота щодо створення ад’юнктури та спеціалізованої вченої ради для підготовки наукових кадрів та присудження наукових ступенів.

Також в установі продовжуються заходи щодо розбудови комплексу науково-випробувальних лабораторій у відповідності до стандартів НАТО та оснащення їх сучасними засобами вимірювань та випробувальним обладнанням.

Так, на теперішній час створена лабораторія для проведення випробувань з визначення та оцінки характеристик конструкційних матеріалів. За результатами оцінювання, науково-дослідна лабораторія в 2020 році отримала Свідоцтво про відповідність системи керування вимірюваннями, що засвідчує про технічну компетентність отримувати відповідні результати.

Начальник науково-дослідної лабораторії підполковник Олег Червотока розповів, що в лабораторії розгорнуті різні робочі місця для випробувань на вплив механічних та кліматичних факторів.

Зокрема, що стосується механічних:
- є робоче місце для проведення випробувань з розривного навантаження (видовження, розриву), яке визначається за допомогою розривної машини. Її технічні характеристики дозволяють проводити випробування із навантаженням до 5 тон. Управління процесом здійснюється за допомогою комп’ютера зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, яке дозволяє отримувати результати випробувань у вигляді протоколу та графічному;
- робоче місце з приладом по визначенню стійкості до стирання дає змогу проводити випробування зразків товщиною до 20 мм під дією навантаження до 1 кг;
- водотривкість тканин визначається за допомогою відповідного приладу, який дозволяє проводити випробування зразків в діапазоні від 0 до 200 кПа;
- за допомогою приладу по визначенню повітропроникності тканин випробовують зразки товщиною до 15 мм, через які пропускають повітряний потік зі швидкістю від 0,2 до 12 тис мм/с під тиском від 0 до 4 КПа.

У свою чергу, вплив зовнішніх кліматичних факторів пониженої і підвищеної температури, зміни температури, підвищеної вологості визначається за допомогою камери тепла, холоду та вологи. Вона дозволяє проводити випробування зразків в діапазоні від -60 до +90 градусів C та вологості до 98%.

За словами підполковника Олег Червотока, в обладнання лабораторії також дозволяє визначати масо-габаритні та конструкційні характеристики.

При цьому в лабораторії можна випробовувати парашутно-десантне і аварійно-рятувальне майно, спецспорядження, комплекси бойової екіпіровки, безпілотники, озброєння та багато іншого.

До речі, обладнання, про яке йшла мова вище, дозволило вперше з 2014 року провести лабораторні випробовування щодо продовження строку служби десантної парашутної системи Д-5 серії 2, що знаходяться на озброєнні в ЗСУ.

Також були проведені випробування парашутних гальмівних посадкових систем для літаків МіГ-29. На черзі – такі системи для Су-24, Су-25, Су-27.

Інформагентство МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.