Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:18:08

Відбулося друге пленарне засідання четвертої сесії обласної ради

24.04.2021   10:01Агенцiя

Із близько сімдесяти нормативних актів, що були прийняті сьогодні, окремі матимуть свій позитивний вплив на підвищення рівня самостійності і самодостатності реформованих в ході децентралізації місцевих громад.

Зокрема, рішенням «Про фінансову підтримку об'єднаних територіальних громад Чернігівської області» народні обранці зобов'язали дочірні підприємства КП «Чернігівоблагроліс» щоквартально спрямовувати замість 15%, передбачених попереднім рішенням від 2018 року, 40 відсотків від чистого прибутку в якості матеріальної допомоги до бюджетів об'єднаних територіальних громад області. Заодно вони звільнили дочірні підприємства від сплати частини чистого прибутку до обласного бюджету на період 2021 - 2025 роки.

Ще одним нормативним актом депутати безоплатно передали у власність опорних закладів охорони здоров'я територіальних громад медичне обладнання, яке працюватиме на місцевих жителів, але знаходитиметься в оперативному управлінні комунального некомерційного закладу «Чернігівська обласна лікарня» обласної ради. Також народні обранці затвердили Перелік обʼєктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації. Прийняли б і «революційне» рішення «Про передачу агролісогосподарських підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради у власність об'єднаних територіальних громад Чернігівської області», але поки що до нього виникла низка питань і воно вимагає доопрацювання.

Окрім лісогосподарських питань депутати розглянули та затвердили розроблену на виконання статті 19 Закону України «Про запобігання корупції» Антикорупційну програму Чернігівської обласної ради. Її метою є створення ефективної системи запобігання і протидії корупції в головному органі представницької влади Чернігівщини, подальше впровадження механізмів прозорості, доброчесності, зниження корупційних ризиків та підвищення рівня довіри громадян до її діяльності ради.

Також депутати внесли зміни до рішення обласної ради від 28 березня 2018 року «Про заснування Премії з відзначення переможців обласного конкурсу журналістських робіт із тематики реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади». Погодили ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2021 рік. Затвердили технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та надання в постійне користування земельних ділянок низці комунальних підприємств. Збільшили статутний капітал комунального підприємства «Надія» Чернігівської обласної ради. Припинили юридичні особи комунальних підприємств: «Видавництво «Чернігівські обереги», «Центр реабілітації, оздоровлення та трудотерапії», «Інформаційно-аналітичний центр» Чернігівської обласної ради шляхом ліквідації. Проте окремі проєкти профільних рішень, зокрема, стосовно припинення юридичної особи – комунального некомерційного підприємства «Обласний дитячий санаторій «Пролісок» Чернігівської обласної ради, були відкликані на доопрацювання.

Цього ж сесійного дня депутати прийняли близько десятка різних звернень до вищих органів державної влади. В їх числі і Звернення до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. щодо підтримки молочної галузі країни. В ньому народні обранці виявили глибоке занепокоєння високими ставками ПДВ на молочні продукти. Як наголошено в документі, на сьогодні ціни на товари молочного ряду в нашій державі вищі, ніж у середньому в Євросоюзі. І якщо в Україні ПДВ становить 20 відсотків, то, приміром, в Угорщині –9%, у Німеччині –7%, в Нідерландах –6%, а в Польщі ПДВ нижчий від українського аж у чотири рази – 5 відсотків. Подібна ситуація плюс високі тарифи на енергоносії здорожчує вітчизняні продукти і, як результат, зростають потоки дешевих молочних товарів в нашу країну із-за кордону

Враховуючи вищезазначене, депутати вимагають знизити ставку ПДВ на готову молочну продукцію та просять парламентарів ініціювати вжиття заходів щодо прийняття відповідних законопроєктів для порятунку молочної галузі країни, збереження національного виробника та забезпечення натуральними молочними продуктами громадян України. Також були прийняті Звернення до Верховної Ради України, Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно підтримки та необхідності прийняття проєкту Закону щодо заборони і встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність; до Парламенту України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності розроблення та затвердження державної цільової програми «Питна вода України» та низку інших.

Та чи не найбільше – цілих тридцять три – було прийнято на сесії депутатських запитів. Таким чином народні обранці скористалися сьогодні законним правом депутата, яке вони спрямовують в інтересах своїх виборців і територіальних громад до керівників органів регіональної і вищої державної влади, органів місцевого самоврядування, а також до очільників підприємств, установ і організацій незалежно від їх підпорядкування та форм власності з вимогою надати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини